Aktuelnosti RS

Besplatno školovanje sve skuplje: Komplet knjiga za osmi razred čak 219 KM

knjizare-foto-G-SURLAN-3-872x581

 

Udžbenici u Srpskoj poskupjeli su za 30 odsto, pa komplet knjiga za starije osnovce sada košta i više od 200 maraka.

Cijene kompleta udžbenika za starije razrede, bez drugog stranog jezika i udžbenika koji se koriste u više razreda, koštaju 206 KM za šesti razred, 189 KM za sedmi, 219 KM za osmi i 204 marke za deveti razred, precizirali su iz Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva RS.

Kompleti knjiga za školarce skuplji su tako u odnosu na ranije godine za 50-ak maraka.

Na ove cijene treba dodati još 20-ak maraka, koliko koštaju udžbenik i radna sveska za strani jezik.

 

[ads1]

 

 

Novi udžbenici

U Zavodu tvrde da je bilo neminovno da dođe do poskupljenja s obzirom na situaciju na svjetskom tržištu, te svakodnevan rast cijena energenata i repromaterijala.

– Nabavna cijena repromaterijala je daleko viša nego ranijih godina i zbog toga smo bili prinuđeni da povećamo cijene udžbenika. Sagledali smo sve parametre prilikom donošenja odluke i bili prinuđeni da povećamo cijene, u prosjeku, nekih 30 odsto – pojasnio je portparol Dejan Kerleta.

Kako bi uštedjeli na ovoj stavci, mnogi roditelji čuvaju udžbenike od starijeg djeteta, ali i pored toga moraće ipak kupiti nove knjige za pojedine predmete, koje će biti u upotrebi od septembra. Zavod je, naime, raspisao konkurs za 33 nova udžbenika u osnovnoj školi, a najviše izmjena planirano je u sedmom razredu, u čak osam predmeta!

 

FOTO: SRPSKAINFO
FOTO: SRPSKAINFO

Koliko će na kraju novih udžbenika biti štampano i za koje predmete, još nije poznato.

– U toku je procedura odobravanja novih rukopisa udžbenika i u ovom momentu nismo u mogućnosti dati preciznu informaciju. U postupku procedure odobravanja učestvuje više institucija, čija odobrenja i mišljenja čekamo – odgovorio je Kerleta za Srpskainfo.

Kupovina na rate

Iz Zavoda obavještavaju roditelje da već mogu zaključiti i ugovor o kupovini udžbenika i pribora na četiri rate, ali mnogi građani čekaju da se prvo oglase iz Vlade RS o tome koji razredi će ove godine dobiti besplatne knjige.

Vlada od 2007. godine dijeli komplete knjige za učenike prvih i drugih razreda u svim opštinama, a prošlog jula su iznenada odlučili da udžbenike poklone i djeci koja idu u 3. i 4. razred, čime je bilo “pokriveno” oko 55.000 đaka u Srpskoj.

Iz Ministarstva prosvjete i kulture RS potvrdili su za Srpskainfo da će i za iduću školsku godinu obezbijediti besplatne udžbenike svim učenicima prvog, drugog, trećeg i četvrtog razreda osnovnih škola.

Takođe, školske knjige će dobiti i osnovci koji su pobjednici republičkog takmičenja, te učenici od petog do devetog razreda koji su treće i naredno dijete u porodici sa više djece.

Što se tiče novih udžbenika za školsku 2022/23. godinu, iz ministarstva odgovaraju da će krajem juna saopštiti informaciju o svim novim udžbenicima koji će se koristiti od septembra.

 

[ads2]

 

LOKALNE ZAJEDNICE

Lokalne zajednice Banjaluka, Bijeljina i Prnjavor najavile su da će ove godine finansirati udžbenike za sve svoje osnovce. Banjaluka je lani nabavila knjige za đake od 5. do 9. razreda, a isto će, kažu, postupiti i ove godine. Roditelji pri preuzimanju kompleta udžbenika potpisuju revers, kako bi knjige koje budu očuvane mogli vratiti i kako bi se one mogle koristiti za naredne godine.

Iz Bijeljine su u februaru rekli da će obezbijediti udžbenike za 11.146 osnovaca od trećeg do devetog razreda. Opština Prnjavor podijeliće knjige za 1.268 učenika.

srpskainfo.com

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i  pridružite se u našoj  Viber zajednicu.