Zanimljivosti

Baterije za električna vozila sve jeftinije i efikasnije

taneli-lahtinen-1135274-unsplash-340x203

[ads1]

 

Električna vozila „drže cenu“, a najveću ulogu u njihovoj skupoći igraju baterije. Ipak, imamo ohrabrujuće vesti za sve oni koji nameravaju da se „voze na struju“, ali ih visoki troškovi kupovine odvraćaju. Naučnici razvijaju baterije koje će koštati manje, trajati duže i puniti se brže.

Američko startup preduzeće 24M otkrio je polučvrte baterije kao pristupačniju alternativu za litijum-jonske. Njihova proizvodnja je brža i jeftinija, a na njihovom konstantnom unapređivanju 24M radi još od 2010. godine. Za sada su njihove baterije zahtevaju 20 odsto niže proizvodne troškove, a pružaju 50 odsto višu kapitalnu efikasnost. Povrh toga, imaju i veću gustinu energije.

 

 

[ads2]

 

 

Sledeći korak preduzeća predstavlja omasovljenje proizvodnje njihovog izuma. Ukoliko se planovi obistine, 24M baterije bi mogle uskoro da pristižu na tržište, čime bi cena električnih vozila posledično pala.

Istovremeno, nemački proizvođači automobila rade na unapređivanju tehnologije koja će da omogući brže punjenje elektromobila.

Ideal sveta u kojem će benzinske stanice da budu zamenjene elektro-punjačima čini se sve dostižnijim. Naravno, zaokret auto-industrije ka elektromobilnosti je potpuno uspešan jedino u slučaju kada se proizvodnja energije preusmeri sa fosilnih goriva na obnovljive izvore energije.

Jelena Kozbašić – www.energetskiportal.rs