Kuće i vrt

Bajkovita rekonstrukcija: staklo, cigla i krov od slame u kući staroj 120 godina (PLAN)

Bajkovita i moderna koliba, kuća za odmor sa krovom od slame i staklenim proširenjem, nastala je rekonstrukcijom stare, oronule kuće farmera sa kraja 19. veka. Zadržana je originalna forma kolibe, a unutrašnji prostor promenjen je u savremen, udoban i energetski efikasan enterijer.

Na severu Nemačke, na obali Baltičkog mora i u rezervatu prirode u kom se mogu videti divlji konji i jeleni, bračni par iz Hamburga kupio je kuću za renoviranje, u kojoj bi provodili slobodno vreme, a sa namerom da se tu u potpunosti presele kada se penzionišu.

Originalna kuća, dugo napuštena, bila je u dosta lošem stanju. Nekada izgrađena od strane lokalnih zemljoradnika, sastojala se od puno malih prostorija za ljude i životinje, pod karakterističnim  krovom od slame.

Za renoviranje kolibe i njen preobražaj u modernu seosku kuću za odmor, angažovane su arhitekte iz Kopenhagena, Jan Henrik Jansen i Marshall Blecher. Nakon procene zatečenog stanja, napravljen je plan rekonstrukcije, koji je podrazumevao ponovnu izgradnju većeg dela konstrukcije, restauraciju originalne fasade, kao i potpuno novi plan unutrašnjih prostorija. Prioritet je dat očuvanju prvobitnog izgleda vikendice, dok su u okruženju brojni primeri starih kuća renoviranih do neprepoznatljivosti.

 Rekonstrukcija stare kuće sa  krovom od slame i proširenjem od čelika i stakla

Nieby crofters cottage, PRE i POSLE

Najveća izmena u izgledu kuće je proširenje u staklu, diskretno postavljeno na dvorišnom uglu kuće, povezano sa spoljnom terasom.

Fasada od cigle pažljivo je rekonstruisana. Da bi se obavili neophodni radovi na konstrukciji, ona je prvo rastavljena, a potom ponovo postavljena na isti način.  Novi prozori su postavljeni, ali isključivo na mestima na kojima su već postojali otvori.

Tradicionalni krov od slame, koji je već odavno nadmašio svoj životni vek od 50 godina, u potpunosti je zamenjen, prateći formu prvobitnog, ali i novi raspored u unutrašnjosti, uz dodatak novog čeličnog dela za proširenje.

U unutrašnjosti, plafoni su bili toliko niski da se u nekim delovima kuće nije moglo uspravno stajati. Lavirint od čak četrnaest malih prostorija, spojen je i otvoren u prostranu dnevnu zonu, a tavanica je delimično uklonjena čime je dobijena dvostruka visina i prijatni ambijent pod strmim kosinama krova sa vidljivim drvenim gredama.

Udoban, moderan i energetski efikasan enterijer

Masivni betonski blok dug šest metara na centralnoj poziciji služi kao kuhinjsko ostrvo i trpezarijski sto, a postavljen je uz pomoć krana, za vreme rekonstrukcije krova.

Proširenje kuće, urađeno je čeličnom konstrukcijom sa staklom, i ovaj prostor, blago spušten ispod nivoa zemlje, prava je oaza za odmor i uživanje sa pogledom na zelenilo. Nameštaj je udoban i jednostavan, ostavljajući dovoljno slobognog prostora u ovom prozračnom ambijentu.

Shop the look: ENVIRO garnitura sa udobnim sedištima punjenim perjem.

Kuća ima dve spavaće sobe, jednu, glavnu, u prizemlju i drugu, gostinsku, na spratu. Drveni nameštaj je rađen po meri, a prate ga i drveni podovi.

Shop the look: moderna fotelja sa prepletenim naslonima i sedištem od kože

Ceo enterijer uređen je u toplim, neutralnim tonovima i prirodnim materijalima, stvarajući osećaj topline i ušuškanosti u ovoj modernoj kolibi.

Kvalitetna izolacija, podno grejanje i trostruki drveni prozori, zadovoljili su nemačke kriterijume energetske efikasnosti.

Moderno i toplo, sa snažnim uplivom tradicionalnog, arhitekte Jansen i Blecher maestralno su oživeli ambijent kolibe u prirodi, opremljene za mirne vikende, kao i za svakodnevno funkcionisanje sa ispunjenim visokim zahtevima funkcionalnosti, estetike i održivosti.

PLAN

Nieby crofters cottage

Projekat: Jan Henrik Jansen & Marshall Blecher

Fotografije: Jose Campos

Tekst: Jelena Tasovac Ranković, Kuća stil