Aktuelnosti Višegrad

ANDRIĆGRAD: Održano predavanje književnog kritičara Želidraga Nikčevića povodom stogodišnjice od rođenja Aleksandra Solženjicina

z.nikcevic

Povodom stogodišnjice od rođenja Aleksandra Solženjicina, sinoć je u Andrićevom institutu održano predavanje književnog kritičara Želidraga Nikčevića.

Nikčević je prisutne bliže uputio u život i delo ruskog nobelovca posmatrajući ga sa književnog i političkog aspekta. Ono što je publika mogla da čuje jesu i polemike ruskih pisaca i kritičara koje su se u samoj Rusiji povele krajem prošle godine, dakle, uoči samog jubileja. Nikčević je publici pojasnio značaj Solženjicina za rusku i svetsku književnost, ali se nije libio i da ukaže na njegove mane, ni jednog jedinog trenutka ne osporavajući njegovu veličinu.

[ads1]

Studenti letnje škole „Akademija Andrić“ koji su prisustvovali predavanju, nakon njega su, zajedno sa Nikčevićem, poveli polemiku koja se ticala ne samo Solženjicina, već komparacije književne scene Srbije i Rusije kroz ono o čemu su slušali tokom predavanja.

Ovo predavanje je bilo još jedno u nizu dešavanja koja čine bogat program ovogodišnjeg Sajma knjiga u Andrićgradu.

iskra

[ads2]