Aktuelnosti VišegradKultura

“Andrićevo djelo vječna inspiracija i putokaz” Trivićeva na otvaranju manifestacije “Višegradske staze”

Natalija-Trivić1

 

Nobelovac Ivo Andrić ostavio je nemjerljivo kulturno bogatstvo u nasljeđe, njegova djela vječna su inspiracija i veoma često putokaz na životnim raskršćima, rekla je večeras ministar prosvjete i kulture Natalija Trivić na svečanom otvaranju manifestacije “Višegradske staze”.

Trivićeva je istakla da interes za Andrićevim djelima nikada ne jenjava jer je to riznica sabranih životnih mudrosti i iskustava, koja neprestano nadahnjuje.

Ona je naglasila da Višegrad svake godine kulturnom manifestacijom “Višegradska staza” njeguje sjećanje na Andrićevo veliko i neprolazno stvaralaštvo i afirmiše ga među svim generacijama, prvenstveno mladima

 

[ads1]

 

 

– Sigurno je ispunjena glavna ideja ove kulturne manifestacije, a to je da Višegradska staza već punih 45 godina, koliko je duga njena tradicija, stalno podsjeća na nemjerljivu važnost čuvanja uspomene na djela velikana naše književnosti, ali i afirmaciju i podstrek u stvaranju našim savremenicima i generacijama koje tek stasavaju – naglasila je Trivićeva.

Ona je naglasila da je Andrić trajna tekovina naše književnosti.

– U nasljeđe nam je ostavio nemjerljivo kulturno bogatstvo, što nas obavezuje da čuvamo od zaborava njegovo neprocjenjivo djelo i da usmjeravamo mlade generacije da čitaju Andrića kako bi razvijali prave kulturne, umjetničke, moralne i duhovne vrijednosti – rekla je Trivićeva u obraćanju na otvaranju ove manifestacije.

Načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević rekao je da ova manifestacija čuva djela i životne mudrosti Andrića i da je ovo praznik umjetnosti koji oplemenjuje kulturnu scenu grada, ali i Republike Srpske.

On je naglasio da opština pruža podršku ovakvoj kulturnoj manifestaciji koja doprinosi razvoju književno-umjetničkog stvaralaštva i koja je i mjesto okupljanja književnika, pjesnika i stvaralaca.

– To je naša obaveza prema velikom književniku i umjetniku Ivi Andriću – zaključio je Đurević.

Besjedu o Andriću govorila je istoričar književnosti Žaneta Đukić Perišić, koja je skoro cijeli radni vijek provela u Zadužbini Ive Andrića u Beogradu.

U umjetničkom dijelu programa izbor tekstova iz romana “Na Drini ćuprija” govorio je glumac Tihomir Stanić.

 

[ads2]

 

 

U muzičkom programu predstavili su se studenti Muzičke akademije iz Istočnog Sarajeva i virtouz na harmonici Dušan Sekulić.

Đurević je dodijelio zahvalnice istaknutim pojedincima i ustanovama za značajna ostvarenja i rezultate rada u oblasti kulture.

Društvo bibliotekara Republike Srpske u okviru programa je dodijelilo zahvalnice istaknutim pojedincima za izuzetan stvaralački rad i doprinos profesionalnom razvoju i zaštiti bibliotekarske struke.

Tradicionalna kulturna manifestacija “Višegradska staza”, posvećena nobelovcu Andriću, zatvara se sutra izvođenjem predstave “Dobrodošli u kabare” u kojoj igraju Tanja Bošković i Rade Marjanović.

 

srpskainfo.com

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i  pridružite se u našoj  Viber zajednicu.