Užice

5. Festival ruske klasične muzike “Boljšoj” od 13. do 15. jula na Mokroj Gori

j0Pk9lMaHR0cDovL29jZG4uZXUvaW1hZ2VzL3B1bHNjbXMvTWpjN01EQV8vODM1YzkwOGI2YTA0ZTU2Y2Q1M2VmNDU2NDQ4NTRlMGIuanBlZ5GTAs0C5ACBoTAB

Peti festival ruske klasične muzike “Boljšoj” biće držan od 13. do 15. jula u nacionalnom parku “Mokra Gora”, a u takmičarskom delu festivala učestvovaće više od 60 mladih talenata iz Srbije, Republike Srpske i Rusije, saopštili su organizatori.

[ads1]

Na festivalu će i ove godine nastupiti zvezde savremene muzičke scene – violinista Roman Simović, mecosopran Milijana Nikolić, violončelista Justus Grim i violinstkinja Tatjana Samuil.

Publika će moći da uživa u svetskoj premijeri nastupa klavirskog kvinteta Romana Simovića, posebno oformljenog povodom petog “Boljšoj” festivala.

Na programu je i koncert simfonijskog orkestra “Boljšoj”, pod dirigentskom palicom maestra Srboljuba Dinića, rečeno je na konferenciji za novinare.

Osnivač festivala, reditelj Emir Kusturica rekao je da je ta muzička smotra postala “ozbiljna kulturna tačka na mapi Srbije”.

[ads2]

Predstavnica Gasprom njefta, kompanije koja je pokrovitelj festivala, Sanja Lubardić rekla da je “Boljšoj” namenjen promociji mladih talenata iz Srbije i Republike Srpske, a od 2015. godine i iz Rusije.

– Tako se na jednoj prelepoj srpskoj planini druže, sviraju i uče talentovani muzičari iz bratskih i bliskih zemalja, što je i cilj manifestacije – podrška mladima i jačanje srpsko-ruskih kulturnih veza – rekla je ona.

U takmičarskom programu treću godinu zaredom nastupiće učenici iz pet gradova iz Rusije: Orenburga, Nojabrska, Hanti-Mansijska, Muravljenka, Omska i Tomska.

 

Beta