Svijet

45 GODINA “KUMA”

45 GODINA “KUMA” Ko je pokazivao zadnjicu, ko je završio pijan na podu a ko se pitao šta uopšte tu traži

StSk9kqTURBXy8wOGM3MjBhYmE4YTYxMjUwMWZmMWQwNGEyM2NhYWRmMy5qcGVnlZUDABjNAu7NAXuTBc0B1s0BDpMFzQHWzQEOkwXNAdbNAQ6TBc0B1s0BDoGhMQI

Iscrpljujuće bitke sa studijima. Jedna čudesno mirna mačka. Takmičenje u pokazivanju zadnjice između Džejmsa Kana i Marlona Branda. Ovo su neke od uspomena koje su podelili učesnici filma “Kum” na okupljanju povodom 45 godina od premijere prvog dela.

Fransis Ford Kopola (78), Robert de Niro (73), Al Paćino (77), Džejms Kan (77), Robert Duval (86), Dajana Kiton (71) i Talija Šajer (71) učestvovali su na diskusiji koju je vodio reditelj Tejlor Hakford, na zatvaranju Filmskog festivala Trajbeka u noći između nedelje i ponedeljka.

Bina je bila ukrašena tako da podseća na biblioteku Brandovog don Vita Korleonea, sa portetom glumca koji je visio iznad prisutnih. Pre razgovora upriličene su bioskopske projekcije “Kuma” (1972) i “Kuma 2” (1974), pa je čitav događaj trajao oko devet sati. Međutim, oko 6.000 prisutnih uživalo je u svakom minutu.

I dok se oba filma danas ubrajaju među najbolja ostvarenja kinematografije, ovenčana sa devet “Oskara”,  Kopola i glumci su neprekidno ponavljali kako je sve počelo više nego skromno i uz nebrojene probleme. Priča o Vitu, siročetu sa Sicilije koje je emigriralo u SAD i osnovalo mafijašku porodicu Korleone, zamišljena je da bude “jeftina i brza”.

Kopola je bio mlad i još neafirmisan reditelj, Paćino nepoznat pozorišni glumac koga je studio “Paramaunt” s prezrenjem angažovao, a samo nekolicina uključenih u projekat verovala je da je izvorni materijal – bestseler Marija Puza – bio sastojak od koga nastaje veliki film.

Među skepticima je bio i Kopola.

– Bio sam razočaran kada sam prvi put pročitao knjigu jer je bila baš dugačka – kazao je Kopola, koji je Puzovo delo u početku smatrao šundom.

– Mnogo toga sam zaboravio sa snimanja – dodao je on, naročito sa snimanja drugog dela koji je imao manje konvenicionalnu tehniku naracije:

– U taj film je ubačeno mnogo od moje lične porodične priče a i sestra mi je igrala (Talija Šajer), tako da je sve to za mene bilo prilično emotivno – objasnio je Kopola.

Kopoline borbe da angažuje Paćina kao Majkla Korleonea već su deo holivudske legende. Paćino kaže da se više ni ne seća koliko je probnih snimanja imao, čak i nakon što je zvanično dobio ulogu.

– Imao sam osećaj kao da sam stalno imao probna snimanja – rekao je Paćino, na šta se Kopola ubacio:

– Sećam se da sam ga nazvao posle šestog testa. Njegova devojka se javila na telefon i rekla: “Šta mu to radite? Mučite ga”.

Paćinu je toliko bilo muka od svega da je čak  u jednom trenutku savetovao Kopoli da se ne zalaže toliko za njega i da će sarađivati nekom drugom prilikom.

Ali Kopola je bio zaljubljen u mladog glumca. Od trenutka kada ga je upoznao u San Francisku nije mogao da ga izbije iz glave.

– Stalno sam video njegovo lice kao Majkla Korleonea. Iz nekog razloga, kuda god da smo išli, sve devojke su trzale na njega – seća se Kopola.

Ipak, Paćno je i dalje bio skeptičan.

– Pomislio sam, “To i nije neka dobra uloga”. Soni je lik kog bih mogao da igram – izjavio je 77-godišnji glumac kome je Majkl Korleone doneo dve nominacije za Oskara i učinio ga filmskom zvezdom.

Kada je snimanje počelo, praćeno silnim problemima, Paćino je izgubio inače poljuljanu veru.

– Gotovo je, pomislio sam. Ovo je najgori film ikad snimljen!

Ali, sabrao se nakon razgovora sa Kopolom koji mu je pokazao prve snimke i rekao mu da se “prizove pameti”.

Mnoge slične priče podelili su i ostali učesnici. Svi su bili oduešvljeni mačkom, koja se šunjala u blizini seta, i na kraju bila ubačena u scenu, u Brandovo krilo, gde je uživala.

Nakon dugačke scene venčanja, otkrio je Paćino, Dajana Kiton i on su se toliko napili da su završili na podu, a Duval je dodao:

– Svi smo pokazivali gole zadnjice jedni drugima i Brando je to shvatio vrlo ozbiljno.

Marlon Brando nije bio jedini koji je nedostajao juče. Nije bilo ni Džona Kazala koji je igrao Freda (preminuo je 1978) i direktora fotografije Gordona Vilisa (preminuo je 2014).

Pošto je nedavno ponovo odgledala filmove, prvi put posle 30 godina, Kitonova nije mogla da obuzda oduševljenje:

– Svaki izbor koji si napravio je tako autentično briljantan. Te duge, spore scene. Ja sam bila potpuno raspamećena i zatečena, plakala sam, nisam uopšte očekivala. I to sam gledala na je*enom kompjuteru! – poručila je Kitonova Kopoli i zatim nastavila:

– Nikada nisam obraćala mnogo pažnje na “Kuma” jer sam se uvek osećala kao najveći autsajder, neka čudna osoba koja nije imala svoj glas i pitala sam se kako sam uopšte dospela tu.

Kopola joj je na to odgovorio tako što ju je podsetio na jednu od najnezaboravnijih scena, između njenog i Paćinovog lika.

– Sećaš se one scene u kojoj kažeš Alu da nije bio pobačaj već abortus? To je bila Talijina ideja i uopšte nije bila u scenariju – otkrio joj je Fransis.

Bila je to jedna od malobrojnih scena u kojoj je Paćino dozvolio da Majklova osećanja eksplodiraju.

blic.rs