SrbijaSvijet

„Zlatiborcu” odobren izvoz u Rusiju, ostali još pod zabranom

Untitled-1-5da7135524f85

 

Proizvođaču mesnih prerađevina „Zlatiborac” ponovo je dozvoljen izvoz na rusko tržište. Kako je objavljeno na sajtu ruske Federalne službe za veterinarski i sanitarni nadzor – „Roseljhoznadzor”, privremena obustava izvoza, uvedena pre više od četiri meseca, prestala je da važi 14. oktobra.

Ističe se da je ta odluka doneta na osnovu rezultata analiza srpske veterinarske službe, a dozvoljen je izvoz termički obrađenih proizvoda od govedine, svinjetine i živinskog mesa.

 

[ads1]

 

Kako su za „Politiku” rekli u Ministarstvu poljoprivrede, ta inspekcija razmatra izveštaje i za ostale tri kompanije koje su takođe imale privremenu zabranu. Kako kažu, dokumentacija o otklanjanju uočenih nepravilnosti predata je ruskim nadležnim službama tokom nedavno održanog sajma u Moskvi kojem je prisustvovao ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

– Dostavljeni su izveštaji o izvršenim promenama u klanicama u skladu s njihovim zahtevima, uz zahtev da budu ubrzano razmotreni – ističu u ministarstvu i dodaju da se očekuje da će izvoz biti odblokiran i drugim kompanijama.

Podsećamo, Ruska Federacija 4. juna ove godine privremeno je, na 60 dana, blokirala uvoz mesa i prerađevina četiri velike domaće kompanije – Industrije mesa „Matijević”, „Karneks”, „Big bul fuds” i „Zlatiborac”. Međutim, za sada je izvoz odobren samo „Zlatiborcu”.

 

[ads2]

 

U ministarstvu poljoprivrede tada su saopštili da je stopiranje izvoza uvedeno kao privremena mera dok proizvođači ne otklone nepravilnosti. Mere su uvedene nakon što su ruski veterinarski inspektori u najavljenoj kontroli obišli ove srpske kompanije koje su imale dozvolu za izvoz mesa i prerađevina na to tržište. Kako je „Politika” tada pisala, brojne zamerke ruske inspekcije odnosile su se uglavnom na načina klanja životinja, ishrane obrade i čuvanja mesa, uslova proizvodnje i skladištenja. Ove četiri kompanije u zajedničkom saopštenju tada su objasnile da se odluka „Roseljhoznadzora” odnosi na neusaglašenosti s procedurama ruskih normativno-tehničkih uslova koje mogu da se razreše u kratkom roku i da već rade na tome da suspenzija bude obustavljena.

 

politika.rs