Zanimljivosti

Zeleno čuva vid

zelenjava

Redovno uzimanje voća i povrća u ishrani u ranim godinama života predstavlja izvanrednu pomoć da se u poznijem životnom dobu izbjegnu oštećenja vida, posebno obolijevanje makule, malog dijela mrežnjače, što inače predstavlja najčešći uzrok sljepila kod vremešnih osoba, tvrde stručnjaci.

Istraživanja u Kliničkom centru Brigam u Bostonu, obavljena kroz praćenje istorije bolesti 77.562 žena i 40.866 muškaraca, dala su izuzetno značajne rezultate.

Ustanovljeno je da je kod žena i muškaraca koji su svakog dana uzimali neodređenu količinu voća i povrća za 36 posto manji rizik da će oboljeti od oštećenja makule i očnog tkiva.

Ljudi danas žive duže, imaju zdraviji život i bolesti vezane za starost, kao što je sljepilo, svakako imaju dramatičan uticaj na kvalitet života – izjavio je dr Eunjong Čo, šef grupe istraživača. – Pošto postoji ograničen broj opcija za tretman najčešćeg oboljenja poznog životnog doba, oštećenja očiju i kasnijeg sljepila, ljekari i istraživači usredsredili su se na identifikovanje faktora koji mogu smanjiti rizik i u krajnjem ishodu osobi spasiti vid – naglasio je dr Čo, i dodao da je “studija prvo sveobuhvatno istraživanje kako način i kvalitet ishrane mogu preventivno da djeluju u sprječavanju oboljenja očiju i da su neophodna nova, detaljnija istraživanja uticaja voća i povrća na vid i zdravlje oka”.

U studiji je naglašeno da su degeneracija makule, glaukom i druge vrste oštećenja očnog tkiva najvažniji uzrok gubitka vida u populaciji od 65 i više godina. Zasad još ne postoji efikasan lijek u slučajevima kada se pogorša stanje makule, čija je neposredna posljedica – gubitak vida.

narodnilijek.com