Auto-moto

Zamjene zimskih guma stvaraju gužve kod vulkanizera

Zimske gume

 

Vozači u Republici Srpskoj od prvog aprila ne moraju da posjeduju zimsku opremu u automobilu, a prema riječima distributera, polako se stvaraju gužve u vulkanizerskim radnjama radi zamjene guma.

Istražili smo, koliko građana je rezervisalo termin kod majstora, da li su gužve i da li su poskupile usluge vulkanizera i guma.

Iz Autocentra – Merkur rekli su za ATV portal da su građani lagano krenuli sa rezervacijama termina i zamjenom zimskih za ljetne gume.

 

[ads1]

 

 

„Građani su upoznati sa tim pravilnikom da je zimska oprema obavezna od prvog novembra do prvog aprila pa su se samim tim i pripremili na vrijeme. Većina građana je već krenula da mijenja gume, možda malo čak i prije zakonskog roka, ako imaju  lance u automobilima, kao dio obavezne zimske opreme“, navode iz ove kompanije.

Ističu da su gužve manje u odnosu na zimsku sezonu, ali da postoji zainteresovanost vozača za promjenu guma.

„Nikad ljetna sezona nije kao zimska da se mora završiti do određenog zakonskog roka, pa samim tim se promjena guma za ovaj period malo oduži. Očekujemo da će to trajati u narednih 15 dana, mada i to zna varirati s obzirom da su preporuke da se ljetne gume mijenjaju u skladu sa vremenskim prilikama, odnosno da temperatura vani treba da bude iznad sedam stepeni što je trenutno slučaj. Može se reći da dnevno imamo oko 50 pregleda i zamjena opreme “, kažu iz Autocentra – Merkur.

Kada su u pitanju poskupljenja, iz ove kompanije navode da ih taj trend nije zaobišao, te da su njihove usluge skuplje oko 10 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

 

[ads2]

 

 

Ističu da cijene variraju u odnosu na zahtjeve klijenata ali i same marke opreme.

„Kada su u pitanju cijene servisiranja i zamjene tu možemo reći da je došlo do malog poskupljenja te se u zavisnosti od obima posla to kreće od 10 do 15 KM po jednoj gumi. Razlika je i u cijenama samih guma, pa i tu zavisi kakve su gume i kog proizvođača, a one koje najčešće traže iznose otprilike oko 100 KM po komadu“, rekli su iz „Merkura“.

Da je evidentno poskupljenje, potvrdili su nam i iz Kemoimpex-a, navodeći da je to bilo neizbježno s obzirom na situaciju na globalnom tržištu, te da je upitno i kako će se dalje formirati cijene.

Izvor: ATV