Tehnologija

VRIJEDNI SAVJETI Pet načina da produžite životni vijek baterije na vašem telefonu

A40K9233-872x610

 

Većina elektronskih uređaja na koje se oslanjamo ne bi radila bez baterija – pametni telefoni, laptopi, lampe, daljinski upravljači, satovi…. Čak ne bismo mogli pokretati motore automobila bez baterija.

Povodom Dana baterije, koji se obilježava svakog 18. februara, donosimo savjete HMD Globala, doma Nokia telefona, o tome kako se brinuti o bateriji na pametnom telefonu i time produžiti njen vijek trajanja.

 

[ads1]

 

 

Punjenje baterije – stalno punjenje telefona do 100 odsto kada koristite punjač visokog napona može opteretiti bateriju telefona. Prekidanje punjenja na 80-90 odsto je dobra ideja, a idealno bi bilo držati bateriju između 30 odsto i 80 odsto, to će produžiti njen vijek trajanja.

Isključite svoju lokaciju – na Android telefonima možete potpuno isključiti svoju lokaciju/GPS ili blokirati određene aplikacije da prate vašu lokaciju. Pogledajte Postavke > Aplikacije kako biste provjerili koje aplikacije koriste vašu lokaciju i isključite ih.

Izbjegavajte izlaganje telefona ekstremnoj vrućini ili hladnoći – ekstremno niske temperature mogu brže isprazniti bateriju vašeg telefona. Održavanje telefona na sobnoj temperaturi gdje je to moguće, osiguraće da baterija traje koliko god može.

Napunite telefon tokom dana – želite li da baterija telefona bude zdrava, punite je tokom dana, a ne preko noći. Kada je telefon ostavljen na punjenju preko noći, baterija će se ponovno početi prazniti. Nakon što nivo napunjenosti padne ispod određenog nivoa koji je postavio proizvođač, ponovno će se početi puniti. Na kraju, to može ubrzati degradaciju baterije, tako da možete na kraju otkriti da vaš telefon završava na 0 odsto puno brže nego kada ste ga kupili.

Ako ipak punite telefon noću, pazite da nije prekriven, npr. ispod jastuka, jer to može pregrijati bateriju, što će takođe s vremenom pogoršati njezine performanse.

 

[ads2]

 

 

Pametno upravljanje baterijom – Funkcije poput Smart Battery Mode na Android uređajima pomažu u očuvanju baterije vašeg telefona, pa ćete ga morati rjeđe puniti. Uključivanje telefona na “tamni način” takođe može produžiti trajanje baterije tokom dana, jer je potrebno manje energije da bi ekran vašeg telefona bio svijetao, piše zimo.hr.

 

Autor: Srpskainfo