Breaking News
Home / Susjedne opštine / Gorazde / Vrhunac u Goraždu: Poslanicima u BPK plata bi mogla biti povećana

Vrhunac u Goraždu: Poslanicima u BPK plata bi mogla biti povećana

6781EB87-0AF5-4440-9B39-C61AFB10B2E1

 

Kao mjera borbe protiv korona virusa, u brojnim svjetskim zemljama smanjena su primanja političarima. Ali, u Bosni i Hercegovini, primanja parlamentaraca, čiji su rezultati rada upitni, a zasjedanja rijetka, ostala su ista, a parlamentarci iz Bosansko-podrinjskog kantona Goražde (BPK) otišli su korak dalje.

Naime, njima bi plata mogla biti povećana za 10 odsto, prenosi portal “Radiosarajevo.ba”.

Naime, po hitnom postupku, Skupština BPK Goražde prije dva dana na vanrednoj sjednici usvojila je Zakon o ublažavanju negativnih posljedica uzrokovanih stanjem nesreće u cilju prevazilaženja negativnih posljedica pojavom pandemije KOVID-19.

Po skraćenom postupku razmatran je i usvojen Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o naknadama plata poslanika i platama funkcionera. Zakonom je predviđeno smanjenje osnovne plate za imenovane funkcionere za 10 odsto  u periodu trajanja stanja nesreće izazvane pojavom pandemije korona virusa i mjesec dana nakon prestanka, a sredstva će biti uplaćena u poseban fond za pomoć privrednim subjektima, odnosno za subvencije preduzetništvu, privatnim preduzećima i preduzetnicima.

O čemu se ovdje radi?

Kada su bili protesti 2014. plaće izabranim zvaničnicima su umanjene za 10 odsto, a novim izmjenama Zakona u članu 2 taj stav je preformulisan na način da je ponovljeno umanjenje od 10 posto, ali koje prestaje prolaskom korona virusa.

Na ovaj način koji je usvojen na sjednici, zahvaljujući korona virusu ukida se umanjenje od 10 odsto tako da će na kraju plata izabranim zvaničnicima biti veća za taj iznos.

Kako je za “Radiosarajevo.ba” rekao Ernest Imamović, zposlanik SDP-a u Skupštini BPK, ono što je bilo poznato poslanicima prilikom glasanja jeste da se plata umanjuje za 10 odsto tokom krize zbog korona virusa, ali ne i da ona poništava odluku iz 2014.

 

Hrabrost i smjelost

“Vjerujem da ćemo na narednoj sjednici preinačiti tu odluku. Niko nije obratio pozornost na taj član 2. koji van snage stavlja odluku od 2014. i tu je došlo do komplikacija. Ovakvu odluku koja s pravne strane poništava onu iz 2014. vjerovatno nije uočila ni Administrativna komisija”, kazao je Imamović.

Naredna sjednica je 29. maja i vidjećemo da li će ova odluka ostati na snazi, poručio je on.

“Ona nije jasno definisana do naredne sjednice. Opozicija će staviti ovo na razmatranje i ne vjerujem da će neko imati hrabrosti i smjelosti u BPK da podrži ovakvu sramotnu odluku kojom bi, u konačnici, plaća zastupnicima bila povećana za 10 posto“, rekao je Imamović.

Premijerka BPK Goražde Aida Obuća (SDA) rekla je portalu “Radiosarajevo.ba” da Vlada nije predlagač tog zakona već Komisija za budžet, finansije i administrativna pitanja te nije željela da komentariše ovu odluku.

nezavisne.com

Check Also

C16FC3A6-D364-4F54-9847-8DF7AA863E84

Nakon prvog slučaja / U Goraždu uvedene drastične mjere: U Pobjedi obustavljaju rad

  Prvi slučaj oboljenja od koronavirusa zabilježen je u Goraždu. Riječ je o direktorici kompanije …

Powered by Master Media (TM)