Aktuelnosti RS

VOZI MIŠKO Autobuski saobraćaj u BiH još uvek funkcioniše na poludivljem principu

h94ktkqturbxy80ngnmmdjlntm5yzyzzwi4zgrjytnkzdqwngiwywvmoc5qcgvnk5uczqmuamldlqlnadyawsovb9kyl3b1bhnjbxmvturbxy8xzdc0y2i0mtcwntk1mdqznjyyownhymq2mdzmntbmni5wbmchwga

Pale, Šipovo i Trebinje imaju najuređenije autobuske stanice u Srpskoj, bar prema tvrdnjama slušalaca jutarnjeg programa Radija RS.

Ipak, i u ovim gradovima ima problema, pa se tako Trebinjci žale na neuređen prigradski prevoz, kao i na činjenicu da nikad ne znaju gde će i kada da stanu i prime putnike vozači kombija, među kojima ima i dosta ilegalnih prevoznika.

– Emisija je izazvala veliko interesovanje u gradovima širom Republike Srpske i Federacije BiH. Bilo je i dosta duhovitih komentara, koji pokazuju da su autobuske stanice slika i prilika gradova u kojima se nalaze – kaže voditeljica jutarnjeg programa, Slavica Ličina.

Tako Mostar, poznat kao podeljen grad, ima ne samo dve bolnice, komunalna preduzeća i univerziteta, nego i dve autobuske stanice. Ona u hrvatskom delu grada je uređena i ušminkana, sa blistavim kafićima u kojima se često sastaju i Mostarci koji nigde ne putuju, dok je stanica u istočnom, bošnjačkom delu Mostara mnogo skromnija.

 

Drvarčani su se požalili da imaju lepu i uređenu stanicu, ali da u njoj nema autobusa.

– U Drvaru staje samo jedan autobus, koji vozi od Beograda ka moru, tako da Drvarčani, koji moraju lekaru u Livno, od stanice nemaju nikakve koristi. Oni moraju da plaćaju taksi, pa čak i prevoz kolima hitne pomoći se plaća – tvrde slušaoci.

U mnogim gradovima Republike Srpske i Federacije BiH prevoznici eskiviraju autobuske stanice, kako bi izbegli plaćanje takse, pa putnike primaju na parkinzima i pred kafanama. Problem su i neuredne i nezagrejane čekaonice, nadstrešnice koje prokišnjavaju i mrak na peronima.

 

Kneževo najgore

Da može i gore, svedoče meštani Kneževa.

– Ako u Kneževu tražite autobusku stanicu, biće to uzaludan posao. Mesto na kome staju autobusi je malo proširenje pored puta, pokriveno azurno plavim nebom – poručio je slušalac iz ovog gradića.

blic.rs