Aktuelnosti VišegradMokra GoraTurizam

Voz “Nostalgija” ponovo saobraća na relaciji Mokra Gora-Višegrad

2-prizor-sa-sarganske-osmice-815x458

 

Turističko-muzejski voz “Nostalgija” od danas ponovo saobraća na relaciji Mokra Gora – Vardište – Dobrun – Višegrad.
[ads1]

 

Svečana vožnja krenula je iz Mokre Gore za Višegrad u 11.15 časova prema utvrđenom redu vožnje u dane vikenda, saopšteno je iz Željeznica Republike Srpske.

Svečanosti su prisustvovali vršilac dužnosti generalnog direktora “Srbija voza” Ivan Bulajić, vršilac dužnosti generalnog direktora ŽRS Željko Radić, vršilac dužnosti izvršnog direktora Poslova infrastrukture ŽRS Dragan Zelenković, izvršni direktor za saobraćaj i komercijalne poslove Srbija voza Zoran Puzović, kao i pokretač obnove Šarganske osmice Radovan Gilbetić.

Radić je istakao da je uspostavljanje željezničkog saobraćaja uskotračnom prugom od Mokre Gore do Višegrada od velikog turističkog značaja i važan projekat u okviru uspostavljanja budućih željezničkih veza Republike Srpske i Srbije.

– U prethodnom periodu je dosta urađeno da bi se stvorili neophodni uslovi, koji Višegrad danas povezuju sa Mokrom Gorom, međutim neophodna su značajna finansijska ulaganja u željeznički segment koji je od zajedničkog interesa i za Srpsku i za Srbiju – naveo je Radić.

Kompanija ŽRS potpisala je 26. avgusta privremeni sporazum sa željezničkim kompanijama “Infrastruktura Železnica Srbije” i “Srbija voz” o regulisanju međusobnih odnosa u okviru odvijanja željezničkog saobraćaja na dijelu muzejsko-turističke uzane pruge u dužini od 25 kilometara.

 

[ads2]

 

 

Od danas do 30. oktobra, svake subote i nedjelje u mjesecu, iz stanice Mokra Gora za Višegrad, voz “Nostalgija” će polaziti u 11.15 časova, dok će iz stanice Višegrad za Mokru Goru polaziti u 15.35 časova.

Za vrijeme vožnje prugom u dužini od 25 kilometara od Mokre Gore do Višegrada, u vagonima iz 20-ih i 30-ih godina prošlog vijeka i autentičnim enterijerom, putnici će imati priliku da se upoznaju nekadašnjim funkcionisanjem željeznice, kao i da uživaju u prirodnim ljepotama nesvakidašnjeg putovanja, navodi se u saopštenju.

RTRS