Zanimljivosti

Volvo Cars je predstavio prvi model brenda Polestar

Polestar 1Polestar 1
Kompanija Volvo Cars predstavila je u Šangaju prvi model brenda Polestar na hibridni pogon, čime se u ovom segmentu povećala konkurencija.

Polestar, do sada poznat kao sportsko odeljenje Volvoa, predstavio je svoj prvi samostalni automobil po imenu Polestar 1 kao deo strategije kompanije koja će da prodaje sportsko-luksuzne automobile. Ekskluzivnost novom brendu treba da obezbedi i ograničena proizvodnja do 500 automobila godišnje.

Prvi u ponudi je model 1 koji je zasnovan na platformi modela S90, ali je karoserija potpuno drugačija tako da je praktično to potpuno novi automobil. Dopadljivog je dizajna, opremljen najmodernijom tahnolgijom, a karoserija je od čelika i kompozitnih materijala.

[ads1]
Pokreće ga hibridni sklop koji generiše snagu od ukupno 600 KS i obrtni moment od 1000 Nm. Napred se nalazi dvolitarski benzinski motor s četiri cilindra i kompresorom, a pozadi dva elektromotora koje pokreću baterije čiji je  kapacitet 34 kWh. Polestar 1 može da se vozi i samo na struju, domet je do 150 km.

Volvo, koji je od 2010. godine u vlasništvu kineskog proizvođača Geely Holding, objavio je u julu da će od 2019. godine da proizvodi samo električne i hibridne automobile.

Predviđeno je da se Polestar 1 proizvodi u fabrici na zapadu Kine, u novoj fabrici u Chengdu, a na tržištu će da se pojavi 2019. godine. Drugi Polestar model, biće potpuno električni automobil – EV, a biće pušten u proizvodnju do kraja 2019. godine, dok će treći model da bude električni SUV.

netauto.rs

[ads2]