Zanimljivosti

Volkswagen proizveo 150-milioniti automobil

skola-300x147

Volkswagen je osnovan pre više od osamdeset godina i od tada je na više od 50 lokacija širom sveta u 14 zemalja proizvedeno 150 miliona automobila, među kojima se nalaze kultni modeli poput Golfa ili Bube. Portfelj marke širom sveta trenutno obuhvata više od 60 modela. Sada je s proizvodne trake u montažnom objektu 12 u Wolfsburgu sišao jubilarni automobil, plavi Golf GTE. Ovaj plug-in hibrid označava simbolični pogled na budućnost mobilnosti marke Volkswagen i istovremeno izuzetno timsko dostignuće.

Dr. Herbert Diess, predsednik uprave marke Volkswagen, obratio se timu u montažnom objektu 12: “Sto pedeset miliona Volkswagena – to znači da smo sto pedeset miliona puta širom sveta ispunili san naših kupaca o sopstvenom automobilu. Vi i vaš svakodnevni rad činite osnovu ovog uspeha. Stoga zahvaljujem svim zaposlenima marke Volkswagen na svim našim lokacijama i u ime svojih kolega iz uprave. Bez vaše predanosti ovakav jubilej ne bi mogao ni da se zamisli.”

Samo u 2017. godini Volkswagen je na tržištima širom sveta ponudio preko deset novih modela. Do 2020. godine lansiraće se ukupno 19 novih SUV automobila. Familija modela I.D. na novoj modularnoj električnoj platformi (MEB) kreće u električnu ofenzivu marke Volkswagen od 2020. godine. Do 2025. godine na puteve treba da stigne milion električnih Volkswagena. Digitalizacija tehnike, sve veća povezivost i tehnologija bazirana na senzorima pritom otvaraju sasvim nove perspektive. “U sadašnjoj fazi presudno je da Volkswagen nastavi uspešno da se razvija. Zato što smo snažan tim, zato što odrađujemo svoj posao i zato što imamo dobar plan za budućnost. Kako bismo i dalje bili uspešni, moramo dosledno da radimo na našoj efikasnosti. Uspeh iz prošlosti nije garancija za budućnost”, nastavlja Diess.

Bernd Osterloh, predsednik glavnog radničkog odbora i radničkog odbora koncerna marke Volkswagen: “Sto pedeset miliona automobila – to je gotovo neshvatljivo veliki broj. To je sto pedeset miliona Volkswagena koji su svoje vozače pratili nebrojene hiljade kilometara na putu do posla, u slobodno vreme, na odmoru ili na poslovnim putovanjima. Ovaj jubilej pokazuje da koleginice i kolege već generacijama odrađuju veličanstven posao. Ovde u Volkswagenu proizvodimo automobile vrhunskog kvaliteta, a to ćemo činiti i u budućnosti. Naš radni kolektiv s pravom može da bude ponosan na to.”

Serijska proizvodnja marke Volkswagen počela je 27. decembra 1945. godine s Bubom tipa 1. U poratno doba automobilsku industriju obeležila je Volkswagen Buba. Do kraja proizvodnje u Meksiku 2003. godine s proizvodne trake sišlo je preko 21,5 miliona primeraka ovog popularnog kompaktnog automobila.

Volkswagen Golf još jednom je nadmašio rekordni rezultat Bube. Godine 2002. s trake u Wolfsburgu sišao je 25-milioniti Golf, dok ih je u 2013. godini već bilo 30 miliona. Danas Volkswagen proizvodi već sedmu generaciju svog najprodavanijeg modela Golf, a širom sveta proizveo je već preko 34 miliona automobila. Golf se već decenijama smatra reperom u segmentu kompaktnih automobila.

Portfelj proizvoda marke Volkswagen trenutno obuhvata preko 60 modela. Osim Bube i Golfa proizvedeno je i preko 20 miliona Passata, oko 19,5 miliona modela Jetta i skoro 17 miliona modela Polo.

Tim fabrike u Wolfsburgu prvenstveno je zaslužan za ovakav značajan doprinos jubileju, s preko 44 miliona proizvedenih automobila od početka proizvodnje pre 72 godine.

netauto.rs