Aktuelnosti RS

Vlada Srpske podržaće studijske programe na engleskom jeziku

Vlada Republike Srpske podržaće studijske programe na engleskom jeziku, koji je od ove godine zastupljen na Medicinskom fakultetu u Banjaluci.

– Ovi studijski programi pospješuju visoko obrazovanje i rad, kao i mobilnost domaćih studenata u razmjeni sa drugim fakultetima – izjavio je ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Željko Budimir.

Kaže da to ujedno prilagođava i podiže standarde na našim fakultetima, jer profesori moraju da predaju na stranom jeziku.

– Moraju se prilagoditi programi, u čemu je banjalučki Medicinski fakultet uspio – izjavio je Budimir u Banjaluci nakon prijema za grupu studenata iz Indije, Njemačke i Turske i dekana Ranka Škrbića.

Budimir je naglasio da se Banjaluka na ovaj način otvara prema stranim studentima i da je u ovom trenutku Medicinski fakultet “probio led”, uz izraženu nadu da će i ostali fakulteti, posebno prirodnih i tehničkih nauka, biti u prilici da prate takve trendove.

– Tokom razgovora sa studentima zaključio sam da su zadovoljni životom i organizacijom koju je napravio Medicinski fakultet, tako ne sumnjam da će ovaj prgram biti doveden do kraja, ali i da će se proširiti – naveo je Budimir.

Dodao je da i Medicinski fakultet u Foči ima takav program.

Student iz Indije Saud Ahmet Kan rekao je da ima dobro iskustvo za ova četiri mjeseca koliko je već u Banjaluci, da je fakultet vrlo fleksibilan i da profesori brinu o stranim studentima, što im dodatno podiže moral i motivaciju.

Dekan Medicinskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci Ranko Škrbić naveo da je da je na prvoj godini studija medicine na engleskom jeziku, koji se uspješno sprovodi, 40 studenata iz Indije, 13 iz Turske i jedan student iz Njemačke.

– Mi smo u proteklom periodu potpuno pripremili i prilagodili nastavne planove i programe, naši nastavnici u potpunosti su spremni i veoma uspješno sprovode nastavu na engleskom jeziku, tako da nemamo nijedan tehnički problem što se tiče izvođenja nastave – istakao je Škrbić.

RTRS