Breaking News
Home / Izdvajamo / Višegrad: Pomorac koji je more zamijenio Drinom

Višegrad: Pomorac koji je more zamijenio Drinom

Drina

 

Od dječačkih snova i odrastanja na vodi, čitavog radnog vijeka provedenog u mornarici, do vožnje vlastitog broda na Drini, prošlo je mnogo godina, ali je ljubav prema ovoj rijeci učinila da svakodnevno sate provodi na njoj. Iz VIšegrada donosimo priču o čovjeku, odnosno višegradskom kapetanu koji je cijeli svoj život posvetio vodi.

 

Nenad Radović, višegradski kapetan, radni vijek je proveo u ratnoj mornarici. Kapetan broda, komandant plovnih jedinica, najodgovorniji za posadu, tovar, plovidbu i za samu lađu. Onda je došlo vrijeme da ode u penziju, ali nije htio da tek tako traći vrijeme, pa je napravio svoj brod, kako priznaje, najviše da bi ugodio sebi i svima koji vole vodu. I tako već 14 godina.

NENAD RADOVIĆ, kapetan

„Počinje sve od dječačke igre. Ovo što sad radim ja sam radio od svog rođenja. Ja sam rođen na Drini. Tačno sam znao kad dolazi Drina. Osjećao sam njen šum, dolazak Drine i i tu dječačku igru ja sam produžio u moje profesionalno zanimanje gdje sam odradio čitav radni vijek u ratnoj mornarici, pa sam produžio ovu priču na Drini. Jednostavno imao sam san dok sam vozio raketnu topovnjaču i raketne čamce da ću imati brod, da ću ga napraviti. I evo plovim na brodu “Sonja” 14 godina.“

Često je više bio na vodi, nego na suvom. U Višegrad je slučajno došao, preselio je svoju ljubav prema vodi u ovaj grad i more zamijenio rijekom. Sve ima svoje draži, pa tako i Drina sa kojom je nerazdvojan, skoro svaki dan.

 

NENAD RADOVIĆ, kapetan

„Uspio sam, ostao sam, mogao sam da odem na strane brodove, da otplovim, ali mislim da je ovo patriotizam i ja to tako osjećam cijelim bićem.“

Ljubav prema vodi prenio je i na sina koji je završio Pomorski fakultet. Drina je prava atrakcija za brojne turiste i sve više se traži uzbudljivost plovodbe i ostali užici koje ova rijeka nesebično pruža.

DAVOR RADOVIĆ, kapetan

„Mi smo na vodi dugi niz godina, gdje se dešava pomorstvo. Svake godine sve je više plovila, kako domaćih tako i ljudi sa strane koji dođu da probaju, da vide kanjon, da prođu kroz ćupriju.“

Kapetan u penziji svoju ljubav prema vodi prenosi svim putnicima namjernicima, pa je tako i napravljen kamp “Stari Brod” koji promoviše prirodnu ljepotu ovog kraja i kanjona rijeke Drine.

Check Also

DB8784EE-6C87-4610-8A89-B2F68BCB678F

Sjećanje na jevrejsku zajednicu u Višegradu

Brojčano mala, ali izuzetno važna, jevrejska zajednica u Višegradu s kraja 18. i prvih decenija …

Powered by Master Media (TM)