Breaking News
Home / Visegrad / Aktuelnosti Višegrad / Višegrad – grad na ušću istorije u prirodu: Na Drini ćuprija – vožnja brodićem je kratka ali nezaboravna!

Višegrad – grad na ušću istorije u prirodu: Na Drini ćuprija – vožnja brodićem je kratka ali nezaboravna!

na_drini_cuprija
Foto: Turistička organizacija Višegrad

 

Sa prvog pristaništa sa leve strane mosta, na desnoj obali reke, krenuo je brodić. Brza, ali mirna Drina, ublažila je vrelinu dana, kakav je bio taj kada smo – na kratko – isplovili.

Vožnja turističkim brodićem je kratka, ali dovoljna za upoznavanje najvažnijih znamenitosti mesta.

Prvi je prolazak ispod čuvene ćuprije. Iznad 11 lukova pruža se 179,5 metara dug most građen od kamena, sedre, odnosno bigra, koji je dovežen iz Višegradske banje, možda najpoznatiji kao glavni junak Andrićevog, Nobelovom nagradom nagrađenog, romana Na Drini ćuprija. Most je sagrađen u periodu od 1571. do 1577. godine, na delu puta koji je vodio ka Carigradu. Projektovao ga je turski dvorski arhitekta, Kodža Mimar Sinan, a zadužbina je Mehmed-paše Sokolovića, velikog vezira trojice sultana: Sulejmana Veličanstvenog, Selima II i Murata III.

 

– Za vladavine vladara svijeta Murad-hana, sina Selimova, dobrotvor, gospodin Mehmed-paša, koji je trojici vladara s odanošću bio veliki vezir, napravi najveću zadužbinu, nek mu je Bog primi!

na drini ćuprija Višegrad

Foto: Turistička organizacija Višegrad

U iskrenoj nameri sagradi svojim poduzetnim duhom veliki most na reci Drini. Građevina mu ispade tako lepa, da onome ko je vidi, čini mu se kao da na vodi stoji zrno bisera, a nebeski svod da mu je školjka 985h. (1571.) – deo natpisa).

 

Sa reke se ovaj napis ne vidi jer se nalazi na kamenom portalu na sredini mosta, koji se nalazi na mestu nekadašnje kapije. Ono što se sa reke vidi je bista veštog janjičara, kasnije velikog vezira, koji je rođen u, selu Sokolovići.

Sa reke još pogled stiže do Andrić grada, gde takođe postoji malo pristanište za one koji su raspoloženi za obilazak, a nekoliko metara dalje plovi se do ušća Rzava u Drinu.

Brodić se tu okreće, a do početne tačke, ostaje samo uživanje.

 

srbijadanas.com

Check Also

201663

Počelo obilježavanje 30 godina od formiranja Višegradske brigade (VIDEO)

Povodom 30 godina od osnivanja Druge podrinjske brigade Vojske Republike Srpske u Višegradu je održana …

Powered by Master Media (TM)