Kuće i vrt

Večita pčelarska dilema

118004212_163751658567736_4345283397429837628_n

 

Većina pčelara ima dilemu da li košnice treba utopljavati preko zime, ili ne. Iskustva su potpuno različita. Neki pčelari tvrde da nikad nisu utopljavali svoje košnice i da nisu imali gubitke, dok drugi to redovno rade svake zime smatrajući da na taj način pomažu društvu da lakše prezimi. Kao materijal za utopljavanje najčešće se koristi najlon, karton, ili novinski papir, koji se krajem novembra, ili početkom decembra stavlja na poklopnu dasku.

 

[ads1]

 

Ukoliko je košnica napravljena od kvalitetnog materijala, a pčelinje društvo jako nema potrebe za utopljavanjem košnica. Jako društvo može izdržati zimu čak i kao roj na grani na izgrađenom saću. Umesto utopljavanja, neophodno je društvu obezbediti pravilnu, ali ne i prejaku ventilaciju košnice. Pčelama hladnoća smeta manje od moguće vlage koja se može javiti u košnici. Naime, ukoliko nije dobra ventilacija vlažan vazduh se zadržava u košnici, vlaži zidove, saće i same pčele. Suvišna vlaga može se ispustiti kroz poklopne daske kao i otvaranjem dva leta na košnici kako bi se sprečilo stvaranje buđi na peludi i starom saću.

Takođe, treba voditi računa da li su tokom decembra, ali i ostalih zimskih meseci veće oscilacije između noćne i dnevne temperature. Što je razlika veća, odnosno dani topliji pčele će češće izlaziti na pročisne letove. A što su aktivnije to troše više zalihe hrane pa treba proveriti da li je imaju dovoljno, kako društvo ne bi gladovalo već jako i spremno dočekalo proleće.

 

Izvor: Domaćinska kuća

 

[ads2]