Aktuelnosti RS

Vakcinacija 1. januara postaje prošlost

20191224152815_300701

 

Vakcinacija protiv klasične kuge svinja, koja je bila obavezna posljednjih petnaestak godina u Republici Srpskoj, od 1. januara iduće godine odlazi u prošlost, a isti potez uskoro bi trebalo da povuku i nadležni u Federaciji BiH.

Istakao je ovo pomoćnik ministra za veterinarstvo RS Dragan Knežević navodeći da ukidanjem vakcinacije Srpska nastoji omogućiti domaćim farmerima da bez prekida nastave sa izvozom svinjetine u Srbiju i Sjevernu Makedoniju.

–  Srbija, koja je vakcinaciju ukinula 15. decembra, ostavila nam je šest mjeseci prelaznog perioda za izvoz kako privreda ne bi trpjela štetu, dok rok Sjeverne Makedonije ističe 1. januara. Međutim, pregovaramo sa Makedoncima da nam produže rok za još tri mjeseca, tačnije do 31. marta, do kada bi i BiH zvanično trebalo da ukine obaveznu vakcinaciju – rekao je.

Istakao je da su procedure u FBiH u vezi sa ukidanjem vakcinacije nešto složenije, ali da bi i oni sve trebalo da završe do sredine februara.

 

[ads1]

 

– Kako bi usaglasile odluku o ukidanju vakcinacije, federalne vlasti moraju održati sastanak sa predstavnicima svih kantonalnih resornih ministarstava i dogovoriti se da u slučaju pojave štete od klasične kuge svinja 50 odsto štete preuzimaju kantoni, a isto toliko federalna Vlada. Kada postignu dogovor i Vlada FBiH ga usvoji, BiH će kao zemlja odrediti zvaničan datum ukidanja vakcinacije – pojasnio je Knežević.

Predsjednik Udruženja uzgajivača svinja u Srpskoj Mišo Maljčić pozdravio je potez nadležnih u Srpskoj naglasivši da je ukidanje vakcinacije veoma važno za farmere, posebno one velike.

– Ta odluka za nas znači nastavak proizvodnje i izlazak na neka nova tržišta. Sve zemlje u okruženju su ukinule vakcinaciju i sav izvoz na tamošnja tržišta ne bi bio moguć da se nismo odlučili na taj potez. Ukidanje vakcinacije svinja protiv klasične kuge je ključno i zbog izvoza u članice CEFTA, a ne samo EU – rekao je Maljčić i ponovio da su uzgajivači svinja godinama čekali taj korak.

On je istakao da, iako BiH od izvoza svinjskog mesa na tržište EU dijeli najmanje dvije godine, u Evropi ima zainteresovanih kupaca za svinjetinu iz RS.

– Italija je prvi potencijalni kupac. Generalno, zapadnjacima je veoma bitan kvalitet hrane koju jedu, a s obzirom na to da se naše svinje ne hrane proizvodima koji sadrže GMO već čistim žitom sa njive, vrlo lako bismo s njima mogli napraviti sporazum o organizovanom tovu. Evropa vapi za kvalitetnom svinjetinom, a mi joj to možemo ponuditi, tu je naša šansa – kategoričan je Maljčić

 

[ads2]

 

Prevencija 

Dragan Knežević je poručio poljoprivrednim proizvođačima da nivo biobezbjednosti na svojim farmama moraju podići zbog ukidanja vakcinacije svinja protiv klasične kuge.

– To mogu, između ostalog, učiniti ograđivanjem objekata, zabranom ulaska ljudi na farmu, izuzev radnog osoblja, a moraju strogo da povedu računa i o zdravstvenom stanju prasadi koju kupuju za tov. Moraju učiniti sve da spriječe unošenje mogućih virusa među svinje. Prevencija je najvažniji vid borbe protiv klasične kuge svinja – rekao je Knežević.

glassrpske.com