Aktuelnosti Višegrad

Uz 52. broj časopisa „Dabar“ DUHOVNI ZBORNIK 

IMG_9135

Višegrad/Dobrunska Rijeka – Uz blagoslov Mitropolita dabrobosanskog Gospodina Hriѕostoma iz štampe je izašao 52. broj časopisa „Dabar“, glasila Mitropolije dabrobosanske, u izdanju istoimene Izdavačke kuće sa sjedištem u manastiru Svetog oca Nikolaja u Dobrunskoj Rijeci kod Višegrada.
Na prepoznatljivoj kolor naslovnici „Dabra“ je fotografija Spomen kosturnice Svetog Georgija u Vardištu nakon nedavno završenih radova na obnovi ovog zadužbinarskog zdanja iz 1932. godine, podignutog u pomen na 440 srpskih junaka iz Prvog svjetskog rata.
Na kolor stranicama je serija fotografija sa posjeta Mitropolita Hrizostoma Kosuvu i Metohiji i manastiru Hilandaru na Svetoj Gori, te sa Arhijerejske liturgije i Bogojavljenskog plivanja za Časni Krst u Višegradu.

[ads2]

 
Uz Božićnu poruku Mitropolita Hrizostoma je i šira informacija sa Božićno-novogodišnjeg prijema u sjedištu Mitropolije u Sarajevu, te podsjetnik na kanonske posjete i služenja Mitropolita Hrizostoma od septembra 2017. do januara 2018. godine.
Od brojnih duhorvnih tema izdvajamo tekstove o bogatstvu, imovini, izboru, kletvi i kritikovanju, roditeljskoj ljubomori, o protivljenju liječenja kod vračara, te tekst o Hadži Staki Skenderovoj, koja je osnovala prvu žensku srpsku školu u Sarajevu.
Tu je i zapis sa pokloničkog putovanja grupe vjernika iz Istočnog Sarajeva i Pala u Svetu zemljute kest pod naslovom „Oživljavanje Starog Broda“, a na dječijoj strani objavljene su kratke priče i pjesme monaha, sveštenika i đaka-osnovaca.
U novom broju „Dabra“ je i pjesnička strana, te rodoljubivi tekstovi – „Priča o najmlađem kaplaru na svijetu“, „Prirodna odanost prema otadžbini“ i „Srpska vojska na Solunskom frontu“.

[ads1]

 
Tu su i prikazi najnovijih knjiga u izdanju IK „Dabar“ i SSD „Soko“, „Priče iz nebeske skrivnice“, Nevenke Pjevač, „Vaskrsla pjesma“, Zdravska Knežića i „Sinaksari i besjede“.
U prilogu „Dabar informator“ objavljene su brojne informacije vezane za duhovni život Mitropolije dabrobosanske, koje se u opšiornijem izdanju mogu pročitati i na zvaničnoj internet stranici Mitropolije dabrobosanske Dabar-info, www.mitropilijadabrobosanska.org.
Ovaj broj časopisa „Dabar“ štampan je na 74 stranice i po obimu i kvalitetu tekstova može se svrstati u svojevrsni duhovni zbornik.

Slavko Heleta