Aktuelnosti Višegrad

USKORO MUZEJ POSVEĆEN ZA 6.000 SRPSKIH ŽRTAVA NA STAROM BRODU

MUZEJ-2
VIŠEGRAD – U Starom Brodu kod Višegrada postavljen je kamen-temeljac za izgradnju Muzeja posvećenog u pomen za 6.000 Srba koje su ustaše u aprilu 1942.godine ubile i bacile u rijeku Drinu.

Muzej je projektovan u stilu stare srpske kuće iz ovih krajeva sa otvorenim trijemom prema rijeci.

Sveštenik Dragan Vukotić kaže da se potreba za izgradnju muzeja iskazala proteklih godina, posebno od osvještajnja Spomen-kompleksa starobrodskim žrtvama 2014.godine kada su posjete ovom srpskom stratištu postale česte i od pojedinca ali i organizovanih grupa.

[ads1]

„Samo prošle godine ovo mjesto je posjetilo oko 5.000 građana iz Srbije i Republike Srpske“, dodao je Vukotić.

On je naglasio da će u muzeju biti izložena stalna postavka na kojoj su posebni timovi radili osam a završili je prošle godine.

„ U toj postavci će biti prikazani dokumenti i fotografije svih srpskih stratišta od Sarajeva do Starog Broda na kojima su ustaške legije sa Jurom Francetićem na čelu ubile prateći zbijeg od 10.000 ljudi, žena i djece“, istakao je Vukotić.

Kamene- temeljac su postavili zajedno načelnici opština Rogatica, Višegrad i Srebrenica Milorad Jagodić, Mladen Đurević i Mladen Grujičić.

„ Muzej je još nešto što je nedostajalo ovom kompleksu sa spomen- kapelom i brzo će biti izgrađen“, rekao je načelnik opštine Rogatica Milorad Jagodić.

Potrebu za muzejom iskazao je i načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević i dodao da je planirana i izgradnja skele na Drini kod Starog Broda.

„ Uradiće se i dva pristaništa na obalama rijeke a skela će moći da preveze automobil i manje teretno vozilo i naravno ljude“, dodao je Đurević.

Grujičić je kazao da se stalno mora podsjećati na zločinima nad Srbima a posebno o ovom gdje su od ustaške kame stradali starci, žene i djeca.

[ads2]

Prostor na kome se nalazi Spomen-kompleks i gdje će biti muzej pripada području opštine Rogatica a cijeli ovaj projekat realizuje crkvena opština Višegrad.

O strašnom ustaškom zločinu na Drini poslije Drugog svjetskog rata se pola vijeka ćutalo čuvajući se bratstvo jedinstvo.

Osamdesetih godina prošlog stoljeća pisac Momir Krsmanović je prvi progovorio o ovom događaju u knjizi „Teče krvava Drina“ .

Na tom stratištu je 2008.godine podignut veliki bijeli krst a 2014 Spomen/ kapela.

Prije nekoliko godina sa strane rogatičke opštine izgrađen je makadamski put do Starog Broda.

R. TASIĆ-visegradskevijesti.com