Društvo

Upisna groznica trese buduće brucoše

Da je upisna groznica na visokoškolskim ustanovama širom Srpske počela tvrde u studentskim službama, čiji su telefoni posljednjih dana usijani od poziva budućih brucoša, koji žele da zablistaju na prijemnom ispitu i upišu se na željeni fakultet, a da bi se što bolje pripremili, mnogi posežu i za dodatnim instrukcijama.

Pripremna nastava za učenike završnih razreda gimnazija i srednjih škola na većini visokoškolskih ustanova biće održana nekoliko sedmica pred prijemni ispit, koji je ove godine planiran 1. jula, a ima i onih koji su već počeli da buduće brucoše spremaju za polaganje.

Pripremnu nastavu već pohađaju oni koji planiraju da svoje znanje nadograde na Elektrotehničkom fakultetu u Banjaluci, dok bi za nešto više od mjesec trebalo da počne i na Arhitektonsko-građevinsko-geodetskom fakultetu (AGGF).

Dekan AGGF- a u Banjaluci Saša Čvoro kazao je za “Glas Srpske” da će i ove godine za pripremnu nastavu od 20 časova biti potrebno izdvojiti oko 120 KM.

– Priprema će biti organizovana za matematiku i percepciju prostora, dva predmeta koja budu na prijemnom ispitu – rekao je Čvoro.

Dekan Prirodno-matematičkog fakulteta (PMF) Banjaluka Radoslav Dekić istakao je da će pripremna nastava, koja je i ove godine besplatna, biti organizovana iz matematike i hemije.

– Dodatni časovi iz tih predmeta počinju 11. maja. Srednjoškolci se masovno interesuju, kako telefonski tako i prilikom promocije našeg fakulteta u školama – kazao je Dekić.

Ništa manja upisna euforija ne vlada ni na fakultetima Univerziteta u Istočnom Sarajevu. Dekan Ekonomskog fakulteta u Palama Marko Đogo kazao je da, s obzirom na to da su pojednostavili upis, već neko vrijeme ne organizuju klasičnu pripremnu nastavu, nego budućim brucošima nude informator, koji izdaju svake godine i košta oko deset KM.

– Svi zainteresovani informator mogu naći i na internetu, a obuhvata 60 odsto pitanja koja budu na prijemnom ispitu. Zaista nema potrebe za pripremnom nastavom, jer smatram da sada svi mogu sami da se pripreme za polaganje – kazao je Đogo.

Sedam dana pred prijemni ispit priliku da usavrše stečeno znanje budućim brucošima pružiće i Mašinski fakultet u Istočnom Sarajevu. Prodekan za nastavu i studentska pitanja na ovom fakultetu Saša Prodanović istakao je da pripremnu nastavu organizuju tek tada da srednjoškolci iz udaljenijih mjesta ne bi morali više puta dolaziti i izlagati se dodatnom trošku.

– Pripremna nastava će biti organizovana iz matematike i besplatna je – kazao je Prodanović.

Kako dani odmiču, tako sve više posla imaju i studenti, kao i profesori koji privatno drže instrukcije, prvenstveno iz matematike. Za 90 minuta, koliko najčešće traje jedan njihov čas, potrebno je izdvojiti najmanje 40 KM. +

Promocija

Radoslav Dekić je istakao da i ove godine u planu imaju dan otvorenih vrata.

– To je idealna prilika da se srednjoškolci više informišu o svih osam studijskih programa na našem fakultetu – kazao je Dekić.

glassrpske.com