Aktuelnosti RS

Upis brucoša na fakultete u RS: Počela trka za 4.720 indeksa

20210621170032_667752

 

Predajom dokumenata budućih brucoša danas je počeo upis na prvi ciklus studija na dva javna univerziteta u RS, koji se završava 25. juna, a planirano je da bude upisano 4.720 budućih studenata.

Maja Savić iz Laktaša, koja planira da upiše Filološki fakultet, Odsjek engleski jezik i književnost, ističe da se za ovaj poziv odlučila jer voli da uči nove jezike i zanimaju je nove kulture.

“Uvijek mi je predstavljalo zadovoljstvo da učim nove jezike”, kaže ona.

Jovana Mišić iz Kneževa, koja je završila srednju ekonomsku školu, želi da upiše Ekonomski fakultet.

“Nadam se da ću položiti prijemni ispit, ali i da ću upasti na budžet jer bi mi to mnogo značilo zbog plaćanja školarine”, kazala je Marićeva.

 

[ads1]

 

S Univerziteta u Banjaluci ističu da je u prvom ciklusu studija planirano da se upišu 2.772 studenta i dodaju da je polaganje kvalifikacionog ispita zakazano za 28. jun. Naime, kako kažu, prijavljivanje kandidata za upis u prvu godinu prvog ciklusa studija počelo je juče, a završava se 25. juna.

“Polaganje prijemnog ispita obaviće se 28. juna, a objavljivanje rezultata konkursa je 30. juna. Upis primljenih kandidata počinje 5. jula, a završava se 9. jula”, kazali su s Univerziteta u Banjaluci.

U Univerzitetu Istočno Sarajevo kazali su da su ove godine planirali da upišu 1.948 studenata.

“Ove godine prvog dana veći je broj prijavljenih kandidata nego prošle godine, a najveća zainteresovanost vlada za Medicinski fakultet, zatim za Pravni i Elektrotehnički fakultet”, kazala je Vera Ćevriz Nišić, prorektor za nastavu Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Inače, u svim srednjim školama u RS juče je za učenike koji imaju manje od 60 bodova

počeo prijem dokumenata za upis u srednje četvorogodišnje i trogodišnje škole, koji se završava u srijedu.

 

nezavisne.com

 

[ads2]