Kuće i vrt

Unesite svježinu u svoj dom: Tri boje za koje trebate naći mjesta, barem u detaljima

dnevna-soba-kauč

 

Spoj svjetlo zelene i ružičaste je u posljednje vrijeme vrlo aktualan u dječjim sobama, dok je spoj s crnom idealan za dnevne boravke jer nudi eleganciju i profinjenost.

Značenje boja mnogi ignorišu, no testirajte se prilikom ulaska u neki interijer i vidjećete kako boje imaju određeno djelovanje na vas ili jednostavno prema bojama imate određene afinitete dok druge ne preferirate. Prema nekima ste pak neutralni. No, kod boja zaista nije toliko poanta u preferiranju nego u tome kakav ostavljaju utisak na nas, kako utiču na naše raspoloženje i cijeli prostor usmjeravaju u određeni ugođaj, stil.

 

[ads1]

 

 

Odabir boja najčešće je naša sklonost prema njima, ponekad ih diktira stil uređenja ili naš životni stil, a događa se i da ih određuje prostor. Primjerice, nećemo odabrati crno-bijeli interijer ako nimalo ne volimo tu kombinaciju i želimo jarke boje, Isto tako ako imamo malu djecu teško da ćemo se odlučiti za bijelu tekstilnu garnituru za sjedenje kao što nećemo ni malu skučenu kuhinju opremiti u crnoj boji nego ćemo odabrati neku svijetliju boju zidova i namještaja kako bi se prostor povećao. Želimo li pak prostor učiniti ugodnim za boravak, gdje ćemo se osjećati ugodno, to možemo takođe postići bojama. Nudimo vam tri boje te njihove nijanse koje baš tako djeluju na ljude.

Ljubičasta

Naročito su umirujuće svijetlije nijanse, odnosno boja lavande koja unosi opuštajući ugođaj u stanu. Često se biraju za ‘ženske’ interijere te djevojačke sobe, iako se jako dobro svi tonovi ljubičaste snalaze u ostataku svakog stana. Za nju možemo reći i da će više nego plava i zelena izazvati oprečne reakcije, iako psiholozi tvrde da djeluje umirujuće. Neke će više poticati na kreativnost i dinamiku. Boja lavande djeluje i romantično te nije prenapadna, što se pak može dogoditi s pretjeranom upotrebom tamno ljubičaste. Stoga ju je dobro kombinovati s neutralnim nijansama poput bijele, svijetlo sive ili bež.

Plava

Kao i kod ljubičaste, sve nijanse plave doista djeluju umirujuće u prostoru – od svijetlo, preko petrolej i denver pa do tamno plave i tirkizne. Upravo zbog te svoje karakteristike često se koristi u spavaćim sobama i kupaonicama. Podsjeća nas na vodu i more i vjerovatno zato na nas djeluju tako umirujuće i opuštajuće. Ako je prostor skučen, koristite svijetlije nijanse plave ili obojite samo jedan dio zida njome ili unesite tek neki detalj. Svijetle nijanse plave osvježiće svaki prostor. Možete se poigrati s nekoliko nijansi plave u prostoru, bilo na namještaju, zidovima ili u detaljima – tako ćete dobiti dinamiku, a ugođaj ostaje isti u smislu osnovne poruke, prenosi Večernji.

 

[ads2]

 

 

Zelena

Možda čak i više nego ljubičasta i plava, zelena nas opušta i unosi harmoniju jer asocira na zelenilo i prirodu s kojom se na ovaj način povezujemo. Ovu popularnu boju najbolje je upotrijebiti u predsoblju, dnevnoj sobi ili kuhinji, i to u kombinaciji s bijelom ili s prirodnim drvetom. I ne zaboravite: u trendu je svijetlo zelena, odnosno boja trave koji unosi svježinu u svaki prostor. Nju je dobro kombinovati s tamnijim nijansama zelene. Spoj svjetlo zelene i ružičaste je u posljednje vrijeme vrlo aktualan u dječjim sobama, dok je spoj s crnom idealan za dnevne boravke jer nudi eleganciju i profinjenost.

 

srpskainfo.com