Zanimljivosti

Unapređen adaptivni tempomat u Astri

Opel-Astra-16-ACC

Opel Astra hatchback i Sports Tourer karavan, sa adaptivnim tempomatom (ACC) – sada dostupnim u modelima sa manuelnim, ali i automatskim šestostepenim menjačima. U poređenju sa klasičnim tempomatima, ACC doprinosi poboljšanom komforu i smanjenom stresu kod vozača tako što održava zadatu distancu od vozila ispred. ACC automatski podešava brzinu kretanja kako bi pratio vozilo ispred, u skladu sa zadatom razdaljinom. Sistem samostalno usporava vozilo kada počne da se približava sporijem vozilu, ako je potrebno i blagim aktiviranjem kočnica. Ako vozilo ispred poveća brzinu, ACC povećava brzinu vozila, sve do zadate maksimalne brzine kretanja. ACC se ponaša kao klasičan tempomat ukoliko ispred nema drugih vozila, ali će tokom vožnje na nizbrdici takođe održavati zadatu brzinu kretanja, aktiviranjem kočnica.

Poslednja Opelova generacija ACC sistema ne koristi samo radar, već i prednju kameru, kako bi što preciznije locirao vozilo koje se kreće ispred u istoj traci. Sistem funkcioniše pri brzinama od 30 do 180 kilometara na čas.

Kod verzija sa automatskim menjačem, ACC sistem čak može da zaustavi vozilo do potpunog mirovanja, ukoliko se i vozilo ispred zaustavi, što dodatno pomaže vozaču, na primer tokom gradske kreni-stani vožnje. Kod verzija modela Astra sa 1.6 CDTI i 1.6 ECOTEC Direct Injection Turbo motorima, tokom vožnje u gradskim uslovima, ACC sistem po zaustavljanju u roku od tri sekunde samostalno ponovo pokreće automobil, kada vozilo ispred počne da se udaljava. Prethodno, sistem vizuelnim i zvučnim signalom obaveštava vozača ukoliko ne odreaguje, da bi potom samostalno pokrenuo vozilo, sve do postizanja zadate brzine.

Vozač kontroliše rad ACC sistema uz pomoć prekidača na upravljaču, birajuči “near”, “mid” ili “far”, što se odnosi na razmak u odnosu na vozilo ispred. Prekidači “SET-/RES+” kontrolišu brzinu vozila, dok podaci na tabli sa instrumentima informišu vozača o zadatoj brzini i izabranom razmaku od vozila ispred, ukoliko se ispred vozila pojavi automobil.

ACC i Astrini dodatni sistemi pomoći vozaču, glavne su komponente autonomne vožnje i inteligentnih automobila budućnosti. Sistem održavanja automobila u zadatoj traci (Lane Keep Assist) laganim korektivnim skretanjem održava model Astra u traci kojom se kreće, a ukoliko vozilo napusti traku, aktivira se upozorenje (Lane Departure Warning). Automated Emergency Braking, Integrated Brake Assist, Forward Collision Alert i Following Distance Indication pomažu da se izbegnu ili ublaže frontalni sudari. Niz crvenih LED indikatora svetli na vetrobranu u vidnom polju vozača, ukoliko se Astra isuviše velikom brzinom približava vozilu ispred, odnosno ukoliko postoji opasnost od sudara. Jedna (mono) kamera instalirana u vrhu vetrobranskog stakla, prikuplja podatke potrebne za funkcionisanje ovih sistema.

netauto.rs