Aktuelnosti Višegrad

U VIŠEGRADU I STAROM BRODU UZ 75 GODINA OD USTAŠKIH ZLOČINA NAD 6000 SRBA – Izložba i treće dopunjeno izdanje knjige „Stari Brod-zaboravljeni zločin“

kompleks stari brod
Srpska pravoslavna crkvena opšti Višegrad, uz podršku opština Rogatica, Sokolac i Višegrad, 21. i 22. marta organizuju prigodan molitveni i kulturno-istorijski program obilježavanja 75. godina od nezapamćenih ustaških zločina, kada je u kanjonu Drine i na putu do Miloševića i Starog Broda zvjerski umoreno oko 6000 Srba sa Sarajevsko-Romanijskog područja.
U Gradskoj galeriji u Višegradu, u utorak, 21, marta, sa početkom u 19,00 časova biće otvorena izložba pod nazivom „Stradanje srpskog naroda od Sarajeva do Starog Broda“. Izložbu će otvoriti jerej Dragan Vukotić, a o njenom značaju besjediće dr Dušan Bastašić, predsjednik udruženja „Jadovno 1941“.
U nastavku će biti promovisanotreće, dopunjeno izdanje knjige „STARI BROD-zaboravljeni zločin“, koja je rezultat zajedničkog projekta Izdavačke kuće „Dabar“, Mitropolije dabrobosanske sa sjedištem u Dobrunskoj Rijeci i Srpskog sokolskog društva „Soko“ iz Dobruna kod Višegrada.
O knjizi, koja je dopunjena sa 90 stranica novih svjedočenja o ustaškim zločinima na ovom području, besjediće urednik Slavko Heleta i priređivač Aleksandar Savić.
Po riječima nadležnog sveštenika, jereja Dragana Vukotića, na mladence, 22. marta u Spomen kapeli u Starom Brodu u 9,00 časova je Sveta liturgija, a u 12,00 časova Parastos svim postradalim srpskim mučenicima.
-Nakon Parastosa besjediće arhimandrit Jovan Gardović, iguman manastira Svetog Nikolaja u Dobrunskoj Rijeci kod Višegrada, a potom načelnik opštine Rogatica Milorad Jagodić, predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske, general Milomir Savčić, te istoričar Predrag Ostojić, najavio je jerej Vukotić.
Opština Rogatica tog dana organizuje i poklonički pohod u Stari Brod.

Slavko Heleta