Srbija

U Srbiju stiže kineska banka

eko-u-srbiju-stize_620x0

KINESKA državna banka (Benk of Čajna) osniva banku u Srbiji koja će početi s radom početkom sledeće godine. Ova banka, inače peta najveća banka na svetu, finansiraće kineske i naše kompanije koje će zajednički nastupati i na trećim tržištima. Osnivač nove banke na teritoriji Srbije – Bank of China (Hungary) Ltd, prošle nedelje, tačnije 19. oktobra, preko svojih pravnih zastupnika podneo je zahtev Narodnoj banci Srbije za davanje preliminarnog odobrenja za osnivanje banke u Srbiji.

– Postupak osnivanja banke, shodno važećim propisima, pored postupka za davanje preliminarnog odobrenja, podrazumeva i izdavanje dozvole za rad banci koja se osniva. Shodno tome, kada NBS utvrdi da su uslovi ispunjeni, sledi održavanje osnivačke skupštine novoosnovane banke. Tada NBS daje saglasnosti na akta usvojena na toj skupštini, a potom sledi registracija kod nadležnih organa. Posle toga će ova banka moći da otpočne s radom u Srbiji – objašnjavaju u našoj centralnoj banci.

Takođe, kako ističu u NBS, planovi osnivača su da se svi postupci, kao i registracija, završe do kraja ove godine, kako bi banka otpočela s radom početkom 2017. godine.

– Sasvim je očekivano da kineske banke prate svoje firme koje dolaze u jednu zemlju, pogotovo kada su u pitanju veliki infrastrukturni poslovi, jer se lakše i brže dolazi do kredita i garancija, kao i do povoljnijih kamata – ističe Đorđe Đukić, profesor na Ekonomskom fakultetu u Beogradu. – To je dobro i za naše firme koje rade kao podizvođači, kako u zemlji, tako i u inostranstvu.

Kineze posebno interesuje saradnja u oblasti izgradnje infrastrukture, privatizacije državnih preduzeća, rudarstva, energetike i turizma. Kineske firme koje rade u Srbiji sada će dobiti oslonac, ali se to odnosi i na naša preduzeća koja nabavljaju kinesku robu i opremu.

– Kineske banke će podržati projekte koji su dugoročno isplativi – smatra Ljubodrag Savić, profesor na Ekonomskom fakultetu u Beogradu. – One mogu da razbiju monopol evropskih banaka povoljnijim kamatama.

STANOVNIŠTVO

ZA sada se ne zna da li će Benk of Čajna odmah raditi i sa stanovništvom. Sigurno je da će kreditirati i domaće i strane firme. Mnoge zemlje prate svoje kompanije koje rade po svetu. Tako su kod nas već prisutne ruske banke koje kreditiraju svoje i naše kompanije i istovremeno rade s građanima.

KOD NAS RAZVOJNI PROJEKTI

Očekuje se da na naše tržište dođe i Razvojna kineska banka koja bi kreditirala projekte preko jedne naše državne banke. Treba očekivati da će Kinezi svakom poslu da priđu ponaosob. Takve će biti i kamate. Neko će možda dobiti i beskamatni kredit, a neko s kamatom.

novosti.rs