Zanimljivosti

U Škodi Kodiaq nova usluga za povezivanje

skoda-kodiaq-infot-01

 
Istovremeno sa startom Kodiaqa, Škoda predstavlja i svoju novu ponudu usluga za povezivanje: Mobilne online-usluge pod nazivom Škoda Connect. One se dele u dve kategorije. Usluge Infotainment Online služe za informisanje i navigaciju, usluge Care Connect za pomoć i udaljeni pristup sistemima automobila.

“Vozači Kodiaqa su od sada potpuno umreženi – sa svojim automobilom i, ako to žele, sa čitavim Škoda svetom”, objasnio je Werner Eichhorn, član Uprave Škoda za prodaju i marketing. “Uslugama Škoda Connect našim kupcima na raspolaganje stavljamo digitalni svet kojim će njihov doživljaj vožnje da bude još prijatniji i bezbedniji.”
Škoda Kodiaq Infotainment Online
Usluge Infotainment Online

Usluge Infotainment Online na raspolaganju su u svakom Škoda Kodiaqu koji je opremljen navigacijskim sistemom Amundsen ili Columbus.

Vrhunac čine online informacije o saobraćaju: One pokazuju realan protok saobraćaja na odabranoj ruti i ako se prepozna zastoj predlažu se druge rute za izbegavanje zastoja. S Google EarthTM i Google StreetviewTM vođenje rutom u navigacijskom sistemu Columbus postaje vizuelni doživljaj. Dodatno usluge daju informacije o cenama goriva, parkiralištima, vestima i vremenu, sve prilagođeno vozaču novog velikog SUV-a.

Usluge Care Connect

Pored usluga Infotainment Online od sad su spremne i usluge Care Connect koje se dele na proaktivne usluge i udaljeni pristup sistemima automobila. One će kao serijska oprema da budu na raspolaganju u svakom automobilu Kodiaq počev od paketa opreme Ambition – nezavisno od izabranog Infotainment sistema. Razmena podataka odvija se preko vlastite SIM-kartice integrisane u automobil.
Škoda Kodiaq Infotainment Online

Ovde je posebno važan poziv u hitnom slučaju (Emergency Call): On se sam aktivira u slučaju nezgode, i to čim se aktivira neki od sistema za zaštitu, kao što je vazdušni jastuk. Automobil uspostavlja glasovnu vezu sa specijalnom centralom za pozive u hitnom slučaju i prenosi neophodne podatke. Službenik centrale inicira optimalne mere pomoći i – ako je potrebno – na mesto nesreće šalje vozilo hitne pomoći. Preko jednog tastera u krovnom modulu vozač ili suvozač može i ručno da aktivira hitan poziv. U proaktivnim uslugama takođe je sadržano planiranje servisnih termina: prodavac pre nekog važnog termina održavanja kontaktira vlasnika automobila kako bi se blagovremeno dogovorili za termin.

U portfelju usluga Care Connect: Udaljeni pristup sistemima automobila

U usluge Škoda Care Connect spadaju osim toga usluge udaljenog pristupa sistemima automobila, koje mogu da se pozovu preko aplikacije Škoda Connect, dakle preko pametnog telefona korisnika. Tu usluge o statusu automobila informišu korisnika i udaljenim pristupom između ostalog i o statusu svetala i napunjenosti rezervoara za gorivo, o otvorenim odnosno zatvorenim vratima Škoda Kodiaqa. Funkcijom “položaj parkiranja” prikazuje se lokacija na kojoj se nalazi automobil. Funkcija “sirena&žmigavci” olakšava pronalaženje automobila tako što se – kako samo ime kaže – aktiviraju sirena i žmigavci.

Dodatno uz aplikaciju Škoda Connect na raspolaganju je i portal Škoda Connect koji usluge Škoda Connect donosi na lični računar kupaca: Preko portala se konfigurišu usluge pa se u automobil prenose odredišta i rute. Prilikom registracije i aktiviranja u portalu podršku pruža Škoda – prodavac.

Besplatno korišćenje u prvoj godini: Struktura tarife

Korišćenje usluga Care Connect sistema Škoda Connect je prve godine nakon kupovine novog automobila Kodiaq besplatno. Nakon toga se usluge udaljenog pristupa automobilu naplaćuju, dok sve ostale usluge Care Connect (proaktivne usluge i hitni pozivi) mogu besplatno da se koriste naredmih 13 godina.

Ponuda je slično formirana i u portfelju usluga  Infotainment Online: Prve godine je korišćenje besplatno, nakon toga kupac može da ga produži uz plaćanje. Kod sistema za navigaciju Amundsen usluge se pružaju preko povezanog mobilnog telefona korisnika ili preko USB stika koji može da se dobije po želji. Kod sistema Columbus može da se koristi i hotspot mobilnog telefona ili opciono preko LTE-modula može u Kodiaq da se integriše SIM kartica.

netauto.rs