Zanimljivosti

U SFRJ proizvodilo se čak 145 brendova cigareta, a najčuvenije su se OKRETALE NAOPAKO. Evo i zašto

SFRJ je tokom 1960-ih imala čak 15 fabrika duvana koje su proizvodile neverovatnih 145 brendova cigareta, pa ne čudi što se više pušilo domaće od stranog.

Najprodavanija je bila Drava

Među najpoznatije, a navodno i najkvalitetnije duvanske proizvode spadali su oni izrađeni u Zagrebu, Sarajevu i Nišu. Daleko najprodavanije su bile “Drava” cigarete, a među popularnijima bila je i “Morava”.

Oni s možda malo više dinara tada su sebi priuštili i strane cigarete. Od hrvatskih proizvođača među najpopularnije su spadale “Jadran” i “Opatija”.

Domišljatost jugoslavenskih proizvođača

Meka pakovanja su bila zamišljena kao ona namenjena radnicima, ponajviše zbog svoje nešto jeftinije cene, ali i pakovanja koje su lakše mogla da se gurnu u džep. Među jugoslovenskim brendovima tzv. radničkih cigareta dolazile su i među pušačima čuvene “Filter 57”, koje su se razlikovale od drugih po jednoj originalnosti – bile su okrenute naopačke.

To nije bila slučajna greška koja se ponavljala, već praktičnost ponovno usmerena ka radnicima koji su najčešće imali prljave ruke. Tako bi oni kod vađenja samo preokrenuli kutiju i izašla bi cigareta koju bi uhvatili za gornji deo, a čisti filter bi lako stavili u usta. Nakon rata većina brendova i fabrika je propalo.

blic.rs