Aktuelnosti Višegrad

U PLANU JE RAZVOJ I RONILAČKOG TURIZMA

SKUPSTINA-RONILACKOG-SAVEZA
VIŠEGRAD – Postojeći Zakon o sportu je loš ne samo za ronioce nego i za sve ljude koji se bave sportom i sportskim aktivnostima, rekao je danas predsjednik Ronilačkog saveza Republike Srpske Igor Gajić na godišnjoj skupštini ove asocijacije građana u Višegradu.

„Mi imamo tendenciju da razvijamo i ronilački turizam, hoćemo da živimo od ronjenja i da se tim bavimo ali da bi to postigli moramo prvo da imamo neke preduslove, „ rekao je Gajić i dodao da je goruće pitanje za Ronilački savez Republike Srpske da još uvijek ne možemo dobiti rješenje Ministarstva za porodicu omladinu i sport jer je jedan savez ranije već upisan.

Na skupštini su bili delegati iz Ronilačkih klubova “Nautilus“, „Panteri“ i Udruženja podvodnih aktivnosti, svi iz Bijeljine zatim „Kalipsa“ iz Gradiške, „Pelagosa“ i „Delfina“ iz Banja Luke kao i nedavno osnovanog ronilačkog kluba „Višegrad“ iz Višegrada.

Predsjednik ovog kluba, sertifikovani ronilački instruktor Nebojša Kovač kaže da je njihov plan da u ovoj godini obezbjede veću količinu opreme, koja je veoma skupa, sa kojom bi mogli da obučimo mlade ljude da se bave rekreativnim i spasilačkim ronjenjem.

„Cilj nam je da što više omladinaca i omladinski obučimo kroz razne kurseve i specijalnosti koje ćemo organizovati tokom godine da bismo imali kvalitetan spasilačli tim u Viešgradu a koji bi djelovao i na regionalnom nivou“, istakao je Kovač.

Višegrad raspolaže sa izuzetno velikim vodenim resursima u akumulacionim jezerima HE „Bajina Bašta“ i HE „Višegrad“ pa je potreba za ronilačkim klubom odavno postojala.

Dosad su u slučaju nesreća i drugih ativnosti vezanih za Drinu angažovani ronioci iz Banja Luke ili drugih gradova.

R.TASIĆ  – visegradskevijesti.com