Kuće i vrt

U moru poskupljenja i malinari najavljuju korekcije: Kilogram “crvenog zlata” koštaće 15 maraka

20220417230428_407338

 

 

S obzirom na to da su poskupljena postala neminovnost, i malinari u Srpskoj najavljuju korekcije cjenovnika, pa će kupci po svemu sudeći za kilogram “crvenog zlata” izdvajati duplo više nego lani, odnosno i do 15 maraka.

Prosječna cijena kilograma malina prošle godine iznosila je oko sedam maraka, a za kupine su građani morali izdvojiti više od četiri marke.

Predsjednik Udruženja malinara “Vilamet” iz Bratunca, Srebrenice i Milića Ljubiša Alempić kaže za “Glas Srpske” da su malinari u problemu, jer proizvodnja zavisi od mnogo faktora. Objasnio je da su cijene repromaterijala znatno skočile, što im zadaje glavobolju.

 

[ads1]

 

 

– Ove godine očekujemo bolju otkupnu cijenu, prema nekim informacijama kilogram maline mogao bi koštati deset, pa čak i do 15 maraka – rekao je Alimpić.

Kako kaže, još je rano za bilo kakva predviđanja, jer berba kreće polovinom juna.

– Mi ne izvozimo ništa, proizvod prodajemo hladnjačarima, a oni ih dalje izvoze u zemlje Evropske unije, prevashodno u zapadnu Evropu, a nešto malo i u Rusiju – rekao je Alempić.

Prošla godina, kako objašnjava, bila je dobra, ali ono što zabrinjava je činjenica da propadaju mnogi malinjaci širom Srpske.

– Koliko god da se cijena poveća, uvijek se očekuje veća zarada, jer naši malinari se trude da imaju dobar proizvod, pa za kvalitet hoće i adekvatnu cijenu – naglasio je Alempić.

Proizvođači trenutno, kako kaže, najviše strahuju od sušenja zasađenih malina, jer je sada period kada malina izlazi.

– Kiša je dobrodošla. Nemamo poteškoća kao voćari sa drvenastim voćem, jer kupina i malina cvjetaju tek kada se razviju. Mraz koji je bio nekoliko dana neće ostaviti velike posljedice, jer ne može da odnese rod – istakao je Alempić.

Jedan od najvećih proizvođača malina iz Bratunca Marko Živković rekao je za “Glas” da će ovogodišnji proces proizvodnje pa do same berbe malinare koštati znatno više nego prethodnih godina.

– Proizvođačima veliki problem predstavlja poskupljenje đubriva, čije su cijene skočile i do 300 odsto. Pretpostavke su da će biti veća i ovogodišnja cijena maline, jer dešavanja na globalnom nivou utiču na sam standard i krajnju cijenu – priča Živković koji dio roda predaje u hladnjaču koja pakuje maline, a dio odlazi na tržište Srbije.

 

[ads2]

 

 

Predsjednik Udruženja potrošača “Zvono” iz Bijeljine Jovan Vasilić rekao je da su malinari kao i svi ostali proizvođači primorani da povećaju cijenu svog proizvoda.

– Problem otkupa i zagarantovana cijena generalno je problem poljoprivrede, pa ne zaobilazi ni malinare. Sigurno je da će doći do poskupljenja. Pitanje je da li malinari imaju isplativost i računicu i ako kilogram košta deset maraka, a s druge stran, kupcima će svako poskupljenje teško pasti – rekao je Vasilić.

Sezonci

Jovan Vasilić kaže da će se malinari susresti sa velikim problemom, a to su sezonski radnici, do kojih je skoro pa nemoguće doći.

– Pitanje je ko će obrati maline, veliki će to biti problem i to ne samo malinarima nego i za sve ostale proizvođače širom Srpske – rekao je Vasilić.

 

glassrpske.com

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i  pridružite se u našoj  Viber zajednicu.