Aktuelnosti RS

U bolnicama u Srpskoj do tri puta kraće liste čekanja nego u regionu

 

 

20190527114550-285079

 

Zdravstvene ustanove u Srpskoj imaju dosta kraće liste čekanja za pojedine dijagnostičke preglede nego region, pa tako djeca na magnetnu rezonancu sa anestezijom, ukoliko nije riječ o hitnim slučajevima, čekaju do četiri mjeseca, dok se na taj pregled u Srbiji i Hrvatskoj stiže za godinu.

Pokazale su ovo analize Fonda zdravstvenog osiguranja RS, u kojem ističu da je posljednjih godina mnogo urađeno na pojednostavljenju procedura i to posebno u oblasti dijagnostike i konsultativno-specijalističke zaštite. Centralizovanim zakazivanjem putem ovog fonda, kao i uključivanjem privatnog sektora u zdravstveni sistem znatno je, kažu, skraćeno čekanje za mnoge preglede, a najviše za magnetnu rezonancu (MR) i kompjuterizovanu tomografiju (CT). Nekada je za njih bilo potrebno čekati godinu, a sada u prosjeku do 15 dana, a za pojedine preglede u tom polju RS je mnogo bolja od regiona.

 

[ads1]

 

– U Srbiji na magnetnu rezonancu sa anestezijom djeca, na primjer, čekaju do godinu, a tako i u Hrvatskoj, dok kod nas na taj pregled stižu za četiri mjeseca ukoliko nije riječ o hitnim slučajevima, kada odmah budu pregledani – ističu u Fondu zdravstva.

Nešto duže čekanje je za one dijagnostičke preglede koji se rade samo u jednoj zdravstvenoj ustanovi u Srpskoj ili ako pacijent insistira da ih obavi u određenoj bolnici, pa mora čekati slobodan termin.

– Na primjer, CT angiografija se radi samo u Univerzitetskom kliničkom centru RS, pa se u prosjeku na nju čeka do 60 dana. I MR spektroskopija donjih ekstremiteta se radi samo u UKC RS, a na taj pregled pacijenti čekaju u prosjeku do 90 dana – kažu u fondu.

Najduže liste čekanja su i dalje za ultrazvuk srca, mamografiju, kao i za operaciju katarakte, ali slično je i u regionu.

– U Sloveniji se ultrazvuk srca čeka godinu, a nešto duže na operaciju katarakte. Međutim, liste čekanja postoje i u razvijenijim evropskim zemljama. Na primjer, operaciju katarakte u Holandiji pacijenti čekaju 40 dana, a operaciju kuka u Norveškoj oko 150 dana – rekli su u fondu.

U Univerzitetskom kliničkom centru (UKC) RS kažu da pacijenti na operacije žuči i kile, na primjer, čekaju tri mjeseca, dok u Službi za neurohirurgiju termine za operacije dobijaju za deset dana.

– U Klinici za bolesti uha, grla i nosa za akutna stanja planirane operacije obavljamo u roku od mjesec, a zahvate u Klinici za urologiju za sedam do 10 dana, dok u Klinici za ortopediju i traumatologiju nema čekanja na operacije – rekli su u UKC RS.

Dodaju da se u prosjeku za mjesec stiže i na operacije u Klinici za ginekologiju i akušerstvo.

– Na operacije vena i AV-fistula čeka se oko mjesec, dok se u Centru za dojku na operacije čeka do mjesec i po – kažu u ovoj ustanovi, gdje ističu da svi hitni slučajevi ne čekaju termine operacija. Tako, ako neki pacijent mora hitno na operaciju katarakte, odmah bude primljen, dok se “hladni” slučajevi zakazuju u prosjeku za oko osam mjeseci.

– Kabinet za medikal retinu u kome se rade operacije katarakte jedini je ovog tipa u Srpskoj i pacijenti iz svih zdravstvenih centara stižu u našu ustanovu – objašnjavaju u UKC-u.

Vršilac dužnosti direktora Univerzitetske bolnice Foča Radmil Marić kaže da i kod njih najduže čekaju operaciju katarakte metodom fakoemulzifikacije zbog toga što im nedostaju obučeni ljekari.

 

[ads2]

 

– U planu je da nam dođe fakohirurg iz Banjaluke koji će edukovati mlade ljekare kako bismo uskoro počeli da radimo ove operacije – rekao je Marić.

U bijeljinskoj bolnici “Sveti vračevi” kažu da “hladne” operativne zahvate pacijenti ne čekaju duže od dvije sedmice.

– Nedostaju nam specijalisti anesteziolozi sa reanimacijom. Taj problem planiramo da riješimo po završetku specijalizacije našeg doktora – kazao je vršilac dužnosti direktora te bolnice Siniša Maksimović.

Hitni slučajevi

U FZO RS napominju da su oboljeli od malignih bolesti prioritet prilikom zakazivanja i po potrebi njih na preglede upućuju bez čekanja. Samo je potrebno, kako ističu u fondu, da im u uputnici bude navedeno da je riječ o hitnom pregledu.