Aktuelnosti Višegrad

U Andrićgradu 28. juna tradicionalne “Vidovdanske svečanosti”

Tradicionalne “Vidovdanske svečanosti” biće održane u Andrićgradu 28. juna, na Vidovdan, uz sadržajan program kojim će biti predstavljeno bogatstvo kulture i tradicije.

Programom je predviđena Sveta arhijerejska liturgija u Hramu Svetog cara Lazara u Andrićgradu, koju će, povodom hramovne slave, u 9.00 časova služiti Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom.

Nakon liturgije biće osveštana zvona i organizovana litija do Trga palih boraca, gdje će biti služen parastos svim srpskim vojnicima stradalim od kosovskog boja do danas, rekao je novinarima protojerej stavrofor Dragan Vukotić.

U Andrićevom institutu u 15.00 časova biće upriličena dodjela “Velike nagrade Ivo Andrić”
Sandru Veroneziju, laureatu nagrade za životno djelo i Enesu Haliloviću, laureatu nagrade za knjigu pjesama.

Iz Andrićevog instituta je saopšteno da će posebnu notu ceremoniji dati nastup Gradskog ženskog hora “Barili” iz Požarevca.

Predviđeno je i otvaranje izložbe slika Milene Pavlović Barili koja se organizuje u saradnji sa Fondacijom Milenin dom – Galerija Milene Pavlović Barili iz Požarevca.

Uoči Vidovdana, u Andrićevom institutu biće održan naučni skup “Kultura poništavanja i poništavanje kulture: srpski slučaj” na kojem će učestvovati predstavnici različitih disciplina društvenih i humanističkih nauka iz Srbije i Srpske.

Učesnicima skupa će se obratiti osnivač i direktor Andrićevog instituta Emir Kusturica.

glassrpske.com