Aktuelnosti RS

U 2018. godini krv darovalo oko 12.000 građana

20181224091603_514771

 

Tokom raznih akcija dobrovoljnog davanja krvi ove godine najdragocjeniju tečnost darovalo je oko 12.000 građana, potvrdili su u Zavodu za transfuzijsku medicinu RS.

“Dobrovoljno davalaštvo krvi svake godine je u porastu, što je vrlo pozitivno, a većina jedinica krvi prikupi se u dobrovoljnim akcijama”, rekla je Veselka Ćejić, šef Službe za prikupljanje krvi u Zavodu za transfuzijsku medicinu RS.

Dodala je da se stanje zaliha krvi svakodnevno mijenja, što zavisi od njihove potrošnje i zahtjeva koje dobijaju od klinika, kao i od krvnih grupa pacijenata.

“Ova situacija može se promijeniti u zimskim mjesecima zbog učestalih saobraćajnih nesreća, tako da nam je svaka krvna grupa dobrodošla”, istakla je Ćejićeva za “Nezavisne”.

 

[ads1]

 

 

Dobrovoljno darivanje krvi je jedan od najhumanijih gestova kojim se može nekome pomoći, čak i spasiti život, a ove godine organizovane su brojne akcije darivanja krvi u gradu, koje su podržali i radnici “Elektrokrajine”, pripadnici MUP-a RS, članovi Srpskog sabornog društva “Baštionik”, studenti, maturanti i mnogi drugi.

“Krv sam darovala više od 22 puta, a za mene to predstavlja human gest, ali i test zdravlja”, rekla je Anđa Gajić, radnica “Elektrokrajine”.

Milica Ćetojević, maturantkinja Gimnazije, kazala je da prošle godine nije dala krv kada je ova škola organizovala akciju dobrovoljnog davanja krvi jer se bojala.

 

[ads2]

 

 

“Međutim, kada sam dala krv ove godine, vidjela sam da nije bilo nikakvog razloga za strah. Drago mi je što sam dala krv i nadam se da će nekome to dobro doći”, kazala je Milica.

Ćejićeva kaže da je najzastupljenija krvna grupa A+ sa oko 35 odsto.

“Najmanju zastupljenost ima krvna grupa AB- sa oko 1,5 odsto, tako da su i zalihe krvi srazmjerne prisutnosti određenih krvnih grupa u našoj populaciji”, kazala je Ćejićeva.

nezavisne.com