Aktuelnosti Višegrad

TUŠEVLjAK – SLIKAR ANDRIĆEVIH LIKOVA

SLAVKO-TUSEVLJAK-SA-SVOJIM-SLSIKAMA-s

VIŠEGRAD – Još od srednjoškolskih dana i prvih poteza kičicom moji likovni uzori su bili Milić od Mačve, Ibrahim Ljubović, Ljuba Popović pa Mersad Berber i Safet Zec a onda sam, kasnije, kroz moje stvaralaštvo na slikama pokušavao da napravim sintezu njihovih karakterističnih detalja ali da pri tom ne izgubim na svojoj originalnosti, rekao je danas na otvaranju svoje prve samostalne izložbe u holu Srednje škole „Ivo Andrić“ višegradski slikar Slavko Tuševljak.

„Kroz ove slike vidi se likovno sazrijevanje umjetnika po hronologiji nastanka pojedinih slika kroz koje sam prolazio kaleći se na izazovnoj bjelini platna od ideje do konačnog likovnog rješenja“, rekao je Tuševljak.
Posmatrajući izložena djela primjetno je da se ovaj Višegrađanin opredjelio da slika svoj grad, odbljeske Ćuprije na Drini ali i Andrićeve likove u simbiozi s njom ili samog nobelovca u svoj svojoj skromnoći i mirnoći.

„ Prve korake na polju umjetnosti načinio sam baš u ovoj srednjoj , gdje mi je izložba postavljena, crtajući na koricama mojih drugova koji su, predosjećajući „da će od mene nešto biti“ i sačuvali te rane radove za uspomenu i sad mi ih pri iznenadnim susretima pokazuju“, priča Tuševljak.

Na izložbi se nalazi i jedna od tih slika sa korica školske sveske na kojoj je Alan Ford sa svojim drugarima.

SLAVKOVA-SLIKA-2

Ivo Andrić je pred kraj života rekao da su skoro svi njegovi likovi iz romana „Na Drini ćuprija“ postojali. Neki od njih kao Lotika i jevrejski trgovci i bogati ljudi, koji su živjeli u Višegradu, vide se na fotografijama, ali većinu njih čitalac Andrićevog djela može samo da zamišlja.

Tuševljak je svojom umjetničkom imaginacijom „stvorio“ na slikama likove tih junaka slavnog nobelovca, posebno ženskih, a kako jednom reče ostalo je još da naslika Ćorkana kako lebdi na klizavoj ogradi mosta u rano zimsko jutro žudeći da stigne do druge obale i nekog zamišljenog ljepšeg svijeta.

SLAVKO-IVO-s

Već afirmisani višegradski slikar kaže da je umjetnički talenat nasleđen od oca Boža, slikara impresioniste, pa i bake koja se bavila nekom vrstom umjetnosti.

Izložba je privukla veliku pažnju Višegrađana a već stižu pozivi da bude otvorena i u nekim drugim gradovima.

 

visegradskevijesti.com