Kuće i vrt

Trendovi 2022: uredjenje vrta i dvorišta

naslovna-665x317-Trendovi-2022-uredjenje-vrta-i-dvorišta-unsplash

 

Donosimo vam najnovije trendove u uređenju vrta i dvorišta, inspirativne ideje i korisne savete kako da iskoristite svoj prostor na otvorenom i u njemu maksimalno uživate sve do zime.

Dolazak lepog vremena sve nas pokreće da više vremena provodimo na otvorenom. Za one koji imaju svoje bašte i dvorišta, to često bude preseljenje u njih, kad god im vreme dozvoli. Oni koji žive u stanovima, mogu, uz malo mašte i truda, da od terase naprave svoju zelenu oazu.

 

Pustite dvorište da “podivlja”

 

Jedan od neprikosnovenih trendova poslednjih godina, koji se podjednako dopada i dizajnerima i vlasnicima dvorišta, svakako su takozvane wild gardens – divlje bašte, dvorišta koja ne traže puno održavanja i daju vam osećaj da se nalazite van urbane sredine, na livadi ili u šumi. Ovaj koncept podrazumeva sejanje livadskog cveća i biljaka koje su otporne i dugovečne.

Lep i koristan detalj su kućice za ptice i hranilice za ostale životinje koje će rado posetiti ovakvo dvorište.

 

Drvena kućica za ptice među cvećem, Foto: Gary Yost, Unsplash

[ads1]

 

 

Kombinujte travnate i popločane površine

 

Kombinacija materijala uneće dodatnu razigranost u vaše dvorište. Isto tako, potrebno je biti praktičan i obezbediti da staze i površine koje se koriste za sedenje budu ravne, drenirane i zaštićene od vremenskih uticaja. Više je načina da to postignete, i zavisi od vašeg ukusa i samog izgleda dvorišta.

Optimalan izbor, koji može da se uklopi u sve stilove i uslove, su pločice za spoljašnju upotrebu.

 

Pločice sa teksturom drveta i betona, Photo: Flaviker

 

Pločice mogu izgledom da imitiraju materijale kao što su drvo, kamen, mermer, metal, beton, a pritom su dugotrajnije od drveta i plastike, izdržljivije na vremenske uslove i ekološki prihvatljive. Pločice za eksterijere su protivklizne, što je veoma značajno, i odličan su izbor za prostore oko bazena, kupališta, dvorišnih fontana. Izbor pločica najčešće je povezan sa jednostavnošću postavljanja i održavanja, a za dizajnere je od velikog značaja i to što je sada moguće postaviti iste pločice i u enterijeru i u eksterijeru, što čini prelaz između unutrašnjeg prostora i dvorišta potpuno prirodnim i neprimetnim.

 

Povezivanje unutrašnjeg i spoljašnjeg prostora, Foto: Alejandra Cifre Gonzales, Unsplash

 

Napravite oazu za meditaciju

 

Pobeći od užurbane svakodnevnice i provesti neko vreme u miru, sami sa sobom, mnogo je lakše kada imate svoje dvorište. Zato ugodite sebi, opremite ga tako da možete potpuno da se opustite i uživate.

Ljuljaške su jedna od prvih asocijacija kada je tema opuštanje u dvorištu. Posebno popularne su takozvane jaje-ljuljaške, podjednako udobne i dekorativne i zato su čest izbor ne samo za dvorišta, već i za balkone i terase. Izborom jastuka možete ih dodatno prilagoditi stilu svog prostora.

 

Ljuljaška u dvorištu, dnevni beg u snove,  Foto: Subham Majumder, Pexels

 

Iako je najlepše koristiti baštu kada su sunčani dani, nije uvek moguće sve stići u jednom danu. Zato opremite svoje dvorište i za noćne uslove. Malo šarene rasvete, solarnih lampica, zaštita od komaraca, i možete da provodite letnje noći gledajući zvezde. Ako imate i natkriven prostor, onda ni kiša ne može da poremeti vaše planove.

 

Romantična drvena pergola sa belim zavesama, Foto: Randy Fath, Unsplash

 

Pozovite prijatelje

 

Ako ste srećni i ponosni vlasnik delića raja zvanog vaše dvorište, ne zaboravite prijatelje koji time ne mogu da se pohvale. Organizujte proslavu, ručak ili jednostavno druženje bez povoda i podelite radost sa svojim okruženjem.

 

Pozovite društvo na čašu vina, Foto: Dalila Dalprat, Pexels

Probudite dete u sebi

 

Možda vas boravak u dvorištu vraća u vreme detinjstva, a možda su vam iz tog perioda ostale neke neispunjene želje. Kao na primer kućica na drvetu? Zašto sada ne bi bio pravi trenutak da sebi tu želju ispunite? A i deca će se sigurno radovati. Posavetujte se ili potražite pomoć od stručnog lica, pa krenite u realizaciju.

 

Kućica na drvetu – nova perspektiva, Foto: Keriliwi, Unsplash

 

Održivost kao prioritet

 

Urbano baštovanstvo i održivost neizbežne su teme novog doba. Dok ceo svet otima od betona deliće zelenih površina u gradovima, krovovi postaju zeleni i biljke ulaze u enterijer, vi se u svom dvorištu možete posvetiti gajenju voća ili povrća za koje imate odgovarajuće uslove. Osim terapijskog efekta koji ima bavljenje biljkama, obogatićete svoju trpezu zdravom hranom koju ste sami uzgajili.

 

Baštovanstvo, zabava i edukacija, Foto: Kelly Sikkema, Unsplash

 

[ads2]

 

Iskoristite ono što imate

 

Nažalost, za većinu stanovnika gradova, sopstveno dvorište je samo san. Ali to nije razlog da odustanete od svoje zelene oaze. Iskoristite ono što imate. Postavite drveni decking ili veštačku travu na pod terase, da biste se osetili bliže prirodi. Gajite začinsko, aromatično bilje i mini povrće u saksijama. Razmotrite vertikalne vrtove i zelene zidove. Možete se i udružiti sa komšijama da oživite dvorište zgrade.

 

Uređenje terase, Foto: Artur Aleksanian, Unsplash

 

Oaza u betonu, Foto: Nidia Dias, Unsplash

 

Tekst: Jelena Tasovac Ranković, Kuća Stil

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i  pridružite se u našoj  Viber zajednicu.