Kuće i vrt

Trebinje razvija urbano pčelarstvo (VIDEO)

210927

 

Trebinje se 2020. godine priključilo gradovima koji razvijaju urbano pčelarstvo. Kao nastavak ove priče, na jugu Srpske je održana prva Međunarodna konferencija na temu “Urbano pčelarstvo-novi koncept poboljšanja kvaliteta životne sredine u urbanim sredinama”. Sve sa ciljem sticanja potrebnih znanja i vještina neophodnih za bavljenje ovakvim pčelarstvom.
[ads1]

Iako se do skoro mislilo da pčele ne treba da žive u gradu, poljednjih godina pokazalo se da je i gradska sredina za njih izuzetno kvalitetna, u nekim slučajevima i bolja od ruralnih područja.

Srbija je među prvim zemljama u regionu pokrenula priču o urbanom pčerastvu.

– Kada pričamo o urbanom pčelarstvu ne mislimo samo o pčelama i medu, obraćamo se i društveno odgovornim kompanijama, pravimo radionice, odlazimo u škole i vrtiće, pokušavamo da ukažemo na važnost pčele. Svi znaju za med, a malo ko zna da je dobrobit pčela prema okruženju daleko veći – pojašnjava Stanko Rajić, predsjednik beogradskog Udruženja pčelara.

 

 

Urbani pčelinjaci mogu se držati na krovovima višespratnica, u dvorištu stambenih objekata, te u gradskim parkovima.

Iako je ovakav vid pčelarstva još novina, Republika Srpska, kažu iz Udruženja pčelara, uskoro će biti prva u regionu koja će imati zakonski regulisano ovo pitanje.

– Dobro znamo da kada pričamo o Trebinju da je to svakako sinonim za turizam, za vino i med. Urbano pčelarstvo je nešto novo što se spominje kao termin i zajedno sa Ministarstvom poljoprivrede pokušavamo iznaći mogućnost da se to i zakonski riješi, a na dobrom smo putu – rekao je Damir Barašin, predsjednik Saveza pčelara Republike Srpske.

 

[ads2]

 

Obrad Ninković, predsjednik Udruženja pčelara Trebinje istakao je da se određeni ciljevi trebinjskog Udruženja podudaraju i sa ciljevima urbanog pčelarsta u okviru beogradskog Udruženja pčelara, a to je, kako navodi, prije svega zaštita pčela koje žive na priobalnim dijelovima i rubnim dijelovima grada Trebinje.

Ekološka pčelarska priča na jugu Srpske počela je simboličnom sadnjom medonosnog stabla, kada je i ozvaničen početak rada nove sekcije u trebinjskom Udruženju pčelara “Leotar”.

U ovom gradu, kažu pčelari, odavno postoji urbano-gradsko pčelarenje.

Cilj sekcije je da se i u narednom periodu na javnim površinama zasade nova medonosna stabla, za kvalitetniji med, čistiji vazduh i zdraviju budućnost.

RTRS