Zanimljivosti

Tramp i njegove bajke o nemačkim automobilima

Tramp-Merkel-0

Jesu li Nemci „jako, jako zli“, kako to tvrdi predsednik SAD kada govori o “silnom” nemačkom izvozu automobila? Tramp zaobilazi istinu i ne spominje da Nemci isto tako mnogo automobila u SAD i proizvode.

 

„Pogledajte samo te milione automobila koje Nemci prodaju u SAD. Užasno! Ali mi ćemo to zaustaviti”, kazao je Donald Tramp nedavno tokom susreta s Jean-Claudeom Junckerom, predsednikom Evropske komisije i Donaldom Tuskom, predsednikom Evropskog saveta, a kako prenosi magazin Der Spiegel. Nemačka automobilska industrija zasad ne reaguje.

 

Istina je sledeća: nemačke automobilske kompanije u svojim američkim pogonima prošle godine proizvele su 850.000 automobila, što je četiri puta više nego 2009. godine. Međutim, od tog broja samo dve petine proda se u SAD, ostalo je izvoz. Dakle, nemačke kompanije izvezu pola miliona automobila iz svojih pogona u SAD. Nemačka industrija automobila zajedno s dobavljačima u SAD zapošljava više od 100.000 ljudi. “Najveći izvoznik automobila iz SAD ne zove se General Motors ili Ford nego BMW, nemački koncern sa sedištem u Nemačkoj”, kaže Galina Kolev iz Instituta nemačke privrede.

 

Trampove izjave nisu ništa drugo nego „dreka bez ikakve osnove”, kaže i Ferdinand Dudenhöffer, direktor CAR Automotive Research Centra pri Univerzitetu u Duisburgu i jedan od najboljih poznavalaca automobilske branše u Nemačkoj. BMW mogao bi da se nazove i „nacionalni junak” u SAD, kaže on, jer Bavarci su u svojim pogonima u SAD samo u protekloj godini proizveli 45.000 automobila više nego što su ih prodali na tamošnjem tržištu. Daimler otprilike istu količinu automobila u SAD proizvede koliko tamo i proda.

 

Jedino je kod Volkswagena odnos drugačiji, ali to je samo zato jer, kako ističe automobilski stručnjak Dudenhöffer, najveći pogon VW-a u Chattanoogi prošle godine zbog promene proizvodnih linija nije radio punom parom i zbog toga što Audi i Volkswagen proizvode i u Meksiku, a Porsche, koji je takođe deo Volkswagen imperije, uopće nema proizvodni pogon u Americi.

 

Drugi „argument” američkog predsednika prema kojem nemački proizvođači automobila drže veći deo američkog tržišta nego što je to slučaj s američkim proizvođačima na nemačkom tržištu, nema veze s činjenicama. Udeo nemačkih marki na američkom automobilskom tržištu je svega 7,6 odsto. Udeo američkih marki poput Fiat-Chryslera, Forda, General Motorsa i Tesle na nemačkom tržištu gotovo dvostruko je veći, 13,5 odsto. „Donald Trump opet argumentuje ne na temelju činjenica nego svoj sud donosi pomoću ‘alternativnih činjenica’, valjda na osnovu toga koliko nemačkih automobila vidi na ulicama New Yorka ili u garaži Trump Towera”, komentariše automobilski stručnjak Dudenhöffer.

 

Međutim, čak da Traump u delo i sprovede svoje pretnje o „prilagođavajućem graničnom porezu” po kojem bi posebne dažbine plaćale kompanije iz branši koje osetno više izvoze u SAD nego što se uvozi, to bi, prema trenutnim brojkama pogodilo samo Volkswagen. I istovremeno bi to znatno poskupelo proizvode na američkom tržištu. Osim toga malo je verojatno da bi Traump ovakve zakone uspeo da progura kroz zakonsku proceduru, napominje Galina Kolev. Dakle opet: „mnogo buke ni oko čega”.

DW

netauto.rs