Zanimljivosti

Toyota predstavila još jedan kompakt

toyota-vios-fs-02
Toyota je na sajmu automobila u Guangzhou predstavila verziju sa petoro vrata budžetskog modela Vios, koji se do sada proizvodio samo kao sedan.

Kompakt se zove Vios FS i praktično predstavlja klona modela Yaris L sa petoro vrata. Od Yarisa L je 20 mm kraći, njegova dužina je 4.140 mm. Ostale dimanzije su identične: širina – 1.700 mm i visina – 1.485 mm, međuosovinsko rastojanje – 2.550 mm.

Motori koje Toyota nudi uz Vios FS isti su kao i za Yaris L –  benzinski motori od 1,3 i 1,5 litara koji razvijaju snagu od 99 i 107 KS odnosno, koji su opremljeni petostepenim prenosom ili varijatorom.

Situacija da se pojavljuju u suštini isti modeli koji se neznatno razlikuju u dizajnu, nije neobično u Kini. Činjenica je da u Kini svaka strana firma mora da ima zajedničku kompaniju sa lokalnim proizvođačem. Neke marke takvih zajedničkih kompanija imaju više i svima ja cilj da dostignu što veći tržišni udeo na ovom, najvećem tržištu automobila na svetu. Tako Vios proizvodi joint venture Toyote i First Automobile Works (FAW), a fabrika koja proizvodi Yaris pripada Toyoti i kineskoj kompaniji Guangzhou Automobile Group Co (GAC).

Do sada je Toyota u Kini prodavala samo verziju Vios sa četvoro i Yaris L sa petoro vrata, sada su obe ponude proširene novim verzijama karoserije. Toyota Yaris L sa četvoro vrata i Vios sa petoro premijerno su predstavljene na sajmu automobila u Guangzhou.

Kompakt Toyota Vios FS pojaviće se na kineskom tržištu sledeće godine. U ovom trenutku nema informacija o planovima da će Toyota nove modele da prodaje i u drugim zemljama.

Toyota Vios FSToyota Vios FSToyota Vios FS

netauto.rs