Zanimljivosti

Toyota C-HR je dobila pet Euro NCAP zvezdica

 

Toyota CH-R

Toyota CH-R
Potpuno nova Toyota C-HR je osigurala najveću ocenu od pet zvezdica u nezavisnom ispitivanju bezbednosti Euro NCAP. Osim toga što nudi odličnu zaštitu putnika u slučaju sudara, ovaj model je postigao vrlo dobre rezultate i u aktivnoj bezbednosti.
C-HR je postigao odličan rezultat od 95 posto za sveukupnu zaštitu odraslih putnika, 77 posto za zaštitu dece u vozilu, 76 posto za zaštitu pešaka i 78 posto za funkcije pomoćne zaštite.

U svom izveštaju Euro NCAP je pohvalio C-HR za odličan rezultat koji je pokazao u čeonom sudaru sa pomeranjem i za osvajanje maksimalnog broja bodova u bočnom sudaru sa preprekom i u opasnijem bočnom sudaru sa stubom.

Performanse Toyote C-HR, pokazane na „crash“ testu, rezultat su snage njene platforme koja se zasniva na „Toyota New Global Architecture“ i karoserije koja dobro koristi pažljivo raspoređena ojačanja i upotrebu čelika visoke čvrstoće radi upijanja i usmeravanja snage sudara u smeru od putničke kabine.

Kao deo Toyotine posvećenosti da bezbednosnu opremu učini pristupačnijom, Toyota Safety Sense se ugrađuje kao standardna oprema u ceo asortiman modela C-HR. Ovaj bezbednosni paket uključuje Sistem zaštite od sudara (Pre-Collision System – PCS) sa detekcijom pešaka, Prilagodljivi tempomat (Adaptive Cruise Control – ACC), Upozorenje na napuštanje saobraćajne trake (Lane Departure Alert – LDA) sa zakretanjem upravljača, Automatska duga svetla (Automatic High Beam – AHB) i Sistem prepoznavanja saobraćajnih znakova (Road Sign Assist – RSA).

Sistem zaštite od sudara na C-HR-u je osvojio maksimalan broj bodova na testu pri malim, gradskim brzinama, pri čemu su sudari izbegnuti pri svim brzinama. Čak i pri većim brzinama, na autoputu, Toyota Safety Sense pokazuje dobre performanse. Kod približavanja automobilu koji se sporo kreće, sudar je izbegnut pri svim ispitanim brzinama. Kod približavanja automobilu koji je parkiran ili automobilu koji usporava, sudar je izbegnut u većini situacija, dok su u preostalim situacijama posledice sudara drastično smanjene.

Funkcija detekcije pešaka kod ovog sistema je isto tako pokazala dobre performanse jer je sudar sa pešakom izbegnut pri svim malim ispitanim brzinama, a pri većim brzinama, sudar je izbegnut ili su ublažene posedice.

„Ovi veoma dobri rezultati testa bezbednosti, posebno kada je reč o aktivnoj bezbednosti, pokazuju da Toyota C-HR ima mnogo više da ponudi pored primamljivog izgleda. Naš cilj bio je da C-HR-a učinimo dinamički zabavnim i bezbednim za vožnju“, kaže Karl Schlicht, izvršni potpredsednik za prodaju kompanije Toyota Motor Europe. „Bezbednost jeste i biće vrlo važna tačka u razvoju naših proizvoda. Toyota Safety Sense je veliki iskorak prema bezbednim automobilima zbog čega je sada „uplovio“ u sve naše modele, uključujući i njegovo uvođenje kao standardne opreme na novu Toyotu Yaris za 2017. godinu“, zaključuje Karl.

netauto.rs