Zanimljivosti

Teslu 3 dočekuje duplo više punjača

Tesla-Punjaci-01

Paraleleno sa pripremama za lansiranje novog električnog automobila na tržište Tesla radi na značajnom proširenju mreže punjača pogonskih baterija.

Novi Model 3 očekuje se na putevima već tokom leta, a da bi zadovoljila rastuću potrebu za električnim punjačima kompanija Tesla planira da do kraja godine gotovo udvostruči broj mesta za dopunu pogonskih baterija.

Teslini automobili mogu da se pune na tri načina: na kućnim utičnicama svojih vlasnika (sat punjenja omogućava do 80-ak dodatnih km vožnje), na specijalnim superpunjačima -“brzim” punjačima koji se nalaze obično pored autoputeva i drugih prometnih saobraćajnica (pola sata punjenja obezbjeđuje dodatnih 270 km vožnje), kao i na brojnim Tesla punjačima koji su instalirani u okviru hotela, restorana ili na parkinzima tržnih centara, gde se baterije pune dok je automobil parkiran, a vlasnici odmaraju, ručaju ili su u šopingu (takvih punjača trenutno ima preko 9.000, dok broj superpunjača širom sveta iznosi nešto više od 5.400).

Pojava novog Modela 3, za koji je već primljeno preko 400.000 narudžbina, zahteva i znatno proširenje infrastrukture punjača. Zbog toga u Tesli planiraju da do kraja 2017. godine broj regularnih punjača u hotelima, restoranima, tržnim centrima i sličnim lokacijama povećaju na 15.000, dok će broj superpunjača porasti na 10.000.

Najveći rast broja superpunjača planiran je u Severnoj Americi (za 150%), dok će samo u Kaliforniji, koja je pravi raj za električne automobile, biti instalirano čak 1.000 novih superpunjača.

netauto.rs