Zanimljivosti

Svjetski žiri: Fotografija iz Srbije najljepša na svijetu

092057

Fotografija Čedomira Žarkovića, koja prikazuje bigrene kade Stopića pećine na Zlatiboru, proglašena je najljepšom svjetskom slobodnom fotografijom zaštićenog prirodnog dobra za 2016. godinu na međunarodnom foto-konkursu Vikimedije “Viki voli Zemlju”, saopštila je danas Vikimedija Srbije.

Pobjednička plaketa će Žarkoviću biti uručena 30. novembra u Turističkoj organizaciji Srbije, uz prisustvo predstavnika Vikimedije Srbije, Zavoda za zaštitu prirode Srbije i Turističke organizacije Srbije.

Pobjednik će biti nagrađen putem u Montreal, na Vikimedijinu najveću konferenciju Vikimanija, koja će biti održana od 9. do 13. avgusta 2017. godine.

Pored prvog mesta, fotografija koja je pobijedila na takmičenju u Srbiji – Kanjon Rače, autora Vladimira Mijailovića osvojila je 15. mjesto na listi najljepših svjetskih fotografija pod slobodnom licencom na međunarodnom foto-konkursu Vikimedije “Viki voli Zemlju”.

Devet članova internacionalnog žirija biralo je najljepše od 270 fotografija koje su pobijedile u 26 zemalja i UNESKO projektu UNESKO Biosfere.

Fotografija Čedomira Žarkovića izabrana je za najljepši prikaz zaštićenog prirodnog dobra sa objašnjenjem da, pored atraktivnosti i dinamičnosti, ima izuzetnu enciklopedijsku vrijednost.

Stopića pećina se nalazi na desnoj strani klisure Prištavice, u blizini sela Rožanstvo, a duga je 2.000 metara sa visinom svoda od čitavih 50 metara.

Posjeduje pećinske ukrase jedinstvene ljepote, a posebna zanimljivost su bigrene “kade”, udubljenja oivičena kamenim zidovima u kojima se nakuplja voda, a koja se preliva u vidu jedinstvenih kaskada.

Na ulazu u pećinu je vodopad rjeečice Ponor koja se survava u Stopića pećinu i nestaje u njenim dubinama.

– Na konkursu u Srbiji ova fotografija je dobila pohvalu, ali nisam očekivao da će na svjetskom nivou ući u uži izbor, a posebno da će izbiti na prvo mjesto. S obzirom da se fotografijom bavim iz hobija, i da je ovo prvi foto konkurs na koji sam se prijavio, ovo je veliki uspjeh i velika nagrada za mene – rekao je Žarković.

Predsjednik Vikimedije Srbije Filip Maljković izrazio je veliko zadovoljstvo ovom pobjedom, posebno ocjenom žirija o enciklopedijskoj vrijednosti fotografije.

– Nakon tri godine realizacije ovog foto-konkursa u Srbiji i skoro 4.000 slobodnih fotografija koje smo prikupili, ovu pobjedu smatramo priznanjem za aktivnosti sakupljanja slobodnog sadržaja za najveću svjetsku enciklopediju. Ovo je vrlo lijep poklon za 11. rođendan Vikimedije Srbije – kaže Maljković.

Projekat “Viki voli Zemlju” počela je Vikipedija na ukrajinskom jeziku 2013. godine, da bi se vrlo brzo proširio na ostale zemlje gdje postoje ogranci zadužbine Vikimedija.

Cilj projekta je, s jedne strane, fotografisati pod slobodnom licencom što više prirodnih spomenika, a sa druge strane doprinijeti povećanju javne svijesti o očuvanju prirode.

U Srbiji se ovo nagradno takmičenje organizuje od 2014. godine, ali je ove godine oboren rekord prikupljanjem skoro 2.000 fotografija.

Agencije