Aktuelnosti RSFočaRogaticaRudo

Svi načelnici na velikoj muci

rs-nacelnici_620x0

Rudo, Foča, Rogatica još bez skupštinske većine. “Lov” na funkcije, strah od prinudne uprave

RUDO – Ni u jednoj opštini u Gornjedrinskom regionu, posle oktobarskih izbora, načelnici opština još nisu sastavili budući kabinet, jer ni u jednoj opštini ne mogu da obezbede skupštinsku većinu, koja bi im usvajala program rada i budžet, a time ih spasla i od uvođenja prinudne uprave od strane Vlade RS, kako je to nedavno usvojeno u novom Zakonu o lokalnoj samoupravi.

Svesni toga su mnogi odbornici, koji u ovoj zakonskoj novini, u “procepu” drže načelnike i sebi dižu cenu. Trgovina i lov na funkcije je otvorena.

Aktuelni načelnik u Foči, u novom mandatu, kao član SNSD ima na svojoj strani 12, a opozicija iz bloka Saveza za promene 11 od ukupno 25 odbornika. Prevagu će praviti dva odbornika iz Stranke demokratske akcije. Jezičak na vagi u Rogatici, gde prvi put među odbornicima neće biti Bošnjaka i članova Socijalističke partije, čini odbornik DNS, koji je zasada bliži SZP, nego bloku oko SNSD. U Rudom su oba bloka sastavili po osam odbornika i lobiraju onog devetog za većinu od 17 odbornika. Ovde čak šest partija ima po jednog odbornika, a nijedan od njih se ne kune i zaklinje u svoj “blok”, već su svi u opciji “ko da više”. Najbezbolnije će se, verovatno, završiti priča u Sokocu, gde SDS ima devet, a sa dva iz PDP, pravi većinu od ukupno 21 odbornika.

ŠTA BI BILO…

DA su opštinski odbori iz dva suprotstavljena bloka SZP – SNSD, poštovali zaključke o jedinstvenom kandidatu za načelnika, onda bi u Foči ubedljivo pobedio Zdravko Krsmanović (NDP), ili Miloje Dostić (SDS). Tada Radisav Mašić (SNSD) ne bi imao nikakve šanse. Isto to, ali obrnutim redom, dogodilo se u Čajniču, gde su se kandidatu SDS za načelnika suprotstavili kandidati iz SP i SNSD, pa je pobedio Goran Karadžić (SDS).

novosti.rs – R. M.