Zanimljivosti

Svetska premijera novog A8 u Barseloni

Audi-A8-Premijera-17-01

Novi Audi A8 predstavlja budućnost luksuzne klase što je pokazano tokom njegove svetske premijere na Audi samitu održanom u Barseloni, 11. jula 2017. godine. Svojom četvrtom generacijom, ovaj vrhunski model ponovo predstavlja primer Audi slogana „Vorsprung durch Technik“- „Napredak kroz Tehniku“ – novim dizajnerskim izrazom, inovativnim konceptom upravljanja putem touchscreen ekrana i sistemski elektrifikovanom vožnjom. Audi A8, takođe je prvi serijski proizveden automobil na svetu koji je od početka razvijen za naprednu autonomnu vožnju. Od 2018. godine Audi će postepeno u proizvodnju da uvodi funkcije autonomne vožnje kao što su parking pilot, garažni parking pilot i asistent vožnje u koloni.

Audi A8 definiše stil – nagoveštava novu dizajnersku eru marke. Prednji kraj sa širokom, uspravnom Singleframe maskom i fluidna i mišićava karoserija simbolizuju sportsku eleganciju, prefinjenost i progresivni status. Novi A8 nasleđuje dizajnerska rešenja Audijeve prologue dizajnerske studije. Ova luksuzna limuzina ima snažnu pojavu – bilo da se radi od 5,17 metara dugoj standardnoj varijanti ili varijanti A8 L koja ima 13 cm duže međuosovinsko rastojanje.

Ponuda opreme i materijala veoma je velika, svaki detalj odiše kvalitetom najvišeg nivoa – od perforacija na presvlakama sedišta do električnog otvaranja i zatvaranja ventilacionih otvora.

Novi A8 je prvi serijski proizvedeni automobil koji je specifično razvijen za autonomni način vožnje. Audijev AI pilot u saobraćajnoj gužvi preuzima kontrolu nad vožnjom u sporo krećućem saobraćaju u gradskim i otvorenim putevima do 60 km/h gde fizička barijera (bankina) razdvaja dva pravca. Sistem se aktivira upotrebom AI tastera na centralnoj konzoli.

Novi A8 kreće u prodaju sa dva detaljno modifikovana V6 turbo motora: 3.0 TDI i 3.0 TFSI. Dizel motor razvija snagu od 210 kW (286 KS), a benzinski motor 250 kW (340 KS). Nešto kasnije u ponudi će biti dva osmo-cilindarska motora – 4.0 TDI od 320 kW (435 KS) i 4.0 TFSI od 338 kW (460 KS).

Novi Audi A8 i A8 L pojaviće se u prodaji na tržištu krajem ove godine.

netauto.rs