Aktuelnosti RS

Sutra počinje preventivna besplatna kontrola vozila

20161031115518_221315

Banjaluka – Auto-moto savez /AMS/ Republike Srpske sutra pokreće preventivnu kampanju besplatne kontrole ispravnosti uređaja na motornim vozilima i njihove pripremljenosti za vožnju u zimskim uslovima pod nazivom “Bezbjedna vožnja u zimskim uslovima 2016”.

Kampanja će trajati do 25. novembra, a realizuje se u okviru “Decenije akcije za bezbjednost saobraćaja na putevima”, saopšteno je iz AMS.
AMS i auto-moto društva sprovode akciju u saradnji sa Ministarstvom saobraćaja i veza Republike Srpske, Ministarstvom unutrašnjih poslova Srpske, Agencijom za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske i lokalnim zajednicama.

S obzirom na to da se vozila u zimskim uslovima više habaju i troše se neki dijelovi, AMS sprovodi akciju u kojoj će se vozačima sugerisati kako da pripreme automobil za zimske uslove, koja oprema je potrebna i kako što bezbjednije da učestvuju u saobraćaju.

Ovogodišnja akcija “Bezbjedna vožnja u zimskim uslovima” je preventivno-bezbjednosnog karaktera i ne sadrži represivne mjere prema vozačima automobila na kojima se utvrde neispravnosti pojedinih uređaja koji su predmet kontrole.

U okviru pripreme vozila za zimske uslove vožnje predviđena je kontrola vrijednosti rashladne tečnosti, kvaliteta kočione tečnosti, dubine gazećeg sloja pneumatika, svjetlosno-signalnih uređaja, uređaja za brisanje vjetrobrana i perača vjetrobranskog stakla, te kontrola opreme i pribora koju treba da posjeduju vozači na osnovu pravilnika i ispravnosti auto-gas sistema.

Na ovaj način AMS želi povećati ukupan stepen bezbjednosti u saobraćaju i smanjiti broj saobraćajnih nezgoda koje nastaju zbog nepravilne pripreme vozila za zimske uslove vožnje i načina vožnje u zimskim uslovima.

Pregledi će sutra biti organizovani u krugu Auto-moto društva “Krajina” u banjalučkom naselju Lazarevo u 9.00 časova.

srna