Hrana i piće

Stručnjaci otkrili: Vrsta ribe koju nikako ne treba da jedete često – oslabiće mišiće, oštetiti vid

20221013110206_438308

 

Postoje različite vrste riba i dobro morate da obratite pažnju kada ih kupujete.

Riba je bogata omega-3 masnim kiselinama, vitaminom D i selenom.

“Istorijski gledano, riba je oduvek bila dio ishrane stanovnika plavih zona, u kojima žive 100-godišnjaci. Zanimljivo je da u tim regijama ljudi pretežno jedu biljnu hranu, uz male količine životinjskih proteina, uključujući ribu”, kaže nutricionistkinja i dijetetičarka doktorka Felisija Stoler.

 

[ads1]

 

Neke od najzdravijih riba za jelo su divlji losos, sardina, haringa, pastrmka, skuša, inćuni i bakalar. Stručnjaci preporučuju da nedjeljno pojedemo približno 300 grama ribe ili morskih plodova.

U svim vrstama ribe i školjkama nalaze se tragovi žive. Iako ona u maloj količini neće uticati na vaše zdravlje, u većim količinama je otrovna. Izloženost metil-živi povezana je sa zaostalim neurološkim razvojem, gubitkom perifernog vida, nedostatkom pokretljivosti ili koordinacije, oštećenjima govora i slabošću mišića, prema američkoj Agenciji za zaštitu okoline.

Zato treba izbjegavati prekomjernu konzumaciju ribe s visokim sadržajem žive, dok trudnice, žene koje doje i mala djeca treba potpuno da ograniče njen unos. Neke od takvih vrsta riba su ajkula, sabljarka, kraljevska skuša i tuna, prenosi B92.

 

glassrpske.com

 

[ads2]