Zanimljivosti

Stelvio Quadrifoglio najbrži serijski SUV

Alfa Romeo StelvioAlfa Romeo Stelvio Quadrifoglio
Alfa Romeo Stelvio Quadrifoglio je osvojio titulu najbržeg serijskog SUV automobila, sa novim rekordnim vremenom na krugu legendarne staze Nirnburgring u Nemačkoj: reč je samo o najnovijem ostvarenju u trkačkoj tradiciiji modela Quadrifoglio, te u preko jednog veka istorije Alfa Romea.

Stelvio Quadrifoglio je stazu Nordschleife, dužine 20,7 km, prešao za rekordno vreme od sdam minuta i 51,7 sekundi. Novo rekordno vreme je celih osam sekundi kraće od prethodnog rekorda u kategoriji serijskih SUV vozila.

Rekord modela Stelvio Quadrifoglio postavio je Fabio Franća, isti vozač koji je izvezao najbrži krug i u kategoriji sedan modela sa četvoro vrata na stazi Nirnburgring u modelu Giulia Quadrifoglio, sa vremenom od svega sedam minuta i 32 sekunde. Prvo SUV vozilo u istoriji brenda dugoj preko jednog veka oličava autentičan Alfa Romeo duh: karakterističan italijanski stil, najsavremeniji inovativni motori, savršena raspodela težine, jedinstvena tehnička rešenja i izvrstan odnos težine i snage.

[ads1]

Sa dozom italijanske strasti, majstorstva i inovacije, potpuno novi Alfa Romeo Stelvio konstruisan je tako da savladava serpentine, što se ogleda i u samom njegovom imenu.

Stelvio Quadrifoglio obilato koristi najsavremenije, lake materijale, koji omogućavaju i ostvaruju savršenu raspodelu težine u odnosu 50/50, kao i vodeću torzionu krutoću u segmentu, jedinu u klasi pogonsku osovinu od karbonskih vlakana, kao i najdirektnije dostupno upravljanje.

Srce i duša ovog SUV vozila ultra-visokih performansi jeste potpuno aluminijumski 2,9-litarski Twin-Turbo V6 motor sa direktnim ubrizgavanjem, sa 24 ventila i međuhlađenjem, snage 510 KS, te sa obrtnim momentom od 601 nm, po prvi put u spoju sa standardnim sistemom pogona na sve točkove Q4. Motor je uparen i sa 8-stepenim automatskim prenosnim mehanizmom sa posebnim podešavanjem koje omogućava menjanje brzina za svega 150 milisekundi u režimu “Race”.

Stelvio Quadrifoglio ostvaruje najviši odnos konjskih snaga po litri goriva u svojoj klasi vozila.

Potpuno aluminijumski 2,9-litarski V-6 Twin-Turbo motor, konstruisan tako da unapredi potpuno novu arhitekturu Alfa Romeo vozila sa lakim materijalima, odlikuje se kompaktnom izvedbom pod uglom od 90 stepeni i holističkom konstrukcijom, radi postizanja niskog težišta šasije.

[ads2]

Napredna tehnološka svojstva, jedinstvena za model Stelvio Quadrifoglio uključuju 4-režimski selektor Alfa DNA Pro sa režimom “Race”, diferencijalom za upravljanje obrtnim momentom, prilagodljivim vešanjem posebno podešenim za model Quadrifoglio i sistemom deaktiviranja cilindra radi maksimalne uštede goriva.

Opcije ultra-visokih performansi za Stelvio Quadrifoglio obuhvataju:

– Ultra-laka karbonska, trkačka sedišta Sparco, sa maksimalnom bočnom podrškom tokom ekstremnih ugaonih kretanja, zahvaljujući agresivnijem upravljanju, konstruisana tako da budu najlakša u segmentu, te da garantuju udobnost na dugim putovanjima
– Karbon-keramički kočioni sistem Brembo (CCM).

Modelom Alfa Romeo Stelvio Quadrifoglio, na mestu gde ostala SUV vozila staju, Alfa Romeo prihvata izazov i kreira  savršen spoj visokih performansi, autentične sportske vozne dinamike, italijanskog stila i tehnologije izrade sa udobnošću i prostranošću tipičnim za ovaj segment vozila.

netauto.rs