Breaking News
Home / Visegrad / Aktuelnosti Višegrad / Stari Brod: Obilježeno 80 godina od stravičnog zločina nad Srbima (FOTO)

Stari Brod: Obilježeno 80 godina od stravičnog zločina nad Srbima (FOTO)

202242

Parastosom, polaganjem vijenaca i spuštanjem cvijeća u rijeku Drinu u Starom Brodu kod Višegrada obilježeno je 80 godina od stravičnog zločina nad Srbima kada su ustaše Јure Francetića izvršile pokolj nad više od šest hiljada srpskih civila.

Najmasovnije ubijanje je izvršeno 22. marta 1942. godine, ali su ubijanja trajala i do početka maja.

Pomenu za stradale prisustvuju izaslanik srpskog člana Predsjedništva BiH Boško Tomić, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović, poslanici u Parlamentarnoj skupštini BiH Sanja Vulić i Nenad Nešić, poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske Pero Petrović, Aleksandar Glavaš i Ljubiša Krunić.

 

 

 

Obilježavanju prisustvuju i načelnici opština Višegrad Mladen Đurović, Rogatica Milorad Јagodić, Sokolac Milovan Bjelica, Novo Goražde Mila Petković, Rudo Dragoljub Bogdanović, te predstavnik opštine Istočna Ilidža.

Nakon parastosa, u znak sjećanja na starobrodske žrtve, kod spomen-obilježja u Starom Brodu vijence su položili Milunović i Tomić.

Ministar rada Duško Milunović podsjetio je da je Stari Brod mjesto stravičnog stradanja srpskog naroda 1942. godine i da je cilj da se ne zaboravi ko je bio žrtva, a ko zločinac.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik istakao je da je rijeka Drina zelena grobnica za više od 6.000 nevinih Srba koji su stradali u njenim vodama bježeći od ustaša u Miloševićima i Starom Brodu 1942. godine.

 

Obilježavanje 80 godina od zločina nad Srbima u Starom Brodu

Obilježavanje 80 godina od zločina nad Srbima u Starom Brodu

– Na nama je da činimo ono što možemo i moramo – da njegujemo kulturu sjećanja na sve srpske žrtve i da čuvamo Republiku Srpsku koja je garant opstanka srpskog naroda. Dok imamo svoju Srpsku, biće i nas, naših predaka i naših potomaka – poručio je Dodik.

 

 

Obilježavanje 80 godina od zločina nad Srbima u Starom Brodu

Obilježavanje 80 godina od zločina nad Srbima u Starom Brodu
RTRS

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i  pridružite se u našoj  Viber zajednicu.

Check Also

Tan2022-8-9_16732204_2

Manifestacija „Licidersko srce”od 15. do 19. avgusta u Užicu, Zlatiboru i Višegradu

  Međunarodni dečiji festival folklora „Licidersko srce” biće održan, pod pokroviteljstvom predsednika Srbije Aleksandra Vučića, …

Powered by Master Media (TM)